#Аналітика

KPI для SMM-спеціаліста

KPI для SMM-спеціаліста. Або як визначити ефективність SMM-стратегії

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

16 Жовтня 2024

2 хв. читання

Тебе може зацікавити:

SMM-стратегія в тебе є, але що робити далі? Як знати, що ти зі Львова крокуєш до Києва, а не кордону Польщі? Ґуґл-карта приходить тобі на допомогу, а якщо по-есемемськи — KPI та метрики.

Твоя СММ-стратегія може виглядати круто, але якщо вона не приносить результатів — клієнти йтимуть. Тому треба не тільки планувати, а ще й перевіряти, чи ти на правильному шляху. Бо іноді стратегію треба змінити, якщо цей маршрут приводить в глухий кут.

АЛЕ не переживай, зараз ми пояснимо, як вимірювати результати ведення та що таке KPI.

Що таке KPI та навіщо вони потрібні в SMM?

У СММ-стратегії ми прописуємо план дій на наступні декілька місяців ведення. Але кожного місяця нам треба розуміти, чи вдалося досягнути поставлених цілей та стати на крок ближче до мети. Для цього нам і потрібні KPI — вони допомагають зрозуміти це через аналіз метрик.

Ключові показники ефективності або KPI – це коли оцінюєш контент не фразою «Мені подобається», а в конкретних цифрах.

Тут ти фіксуєш ключові показники ефективності (кількість підписників, лайки, коментарі) і аналізуєш: вони зростають чи падають. Це дозволяє зрозуміти чи досягаєш ти своїх цілей, чи треба змінювати підхід.

Тому SMM-менеджер — це не просто про красиві фото, а про досягнення результатів через контент-маркетинг. 

КPI є різні й залежать від цілей, які визначені у твоїй SMM-стратегії: підвищення впізнаваності бренду, лояльності, продажі. 

Але є основні метрики КПІ, в яких потрібно розбиратись, незалежно від цілей, що стоять перед тобою. Про них ми поговоримо далі. 

Кількість підписок

Деякі бізнеси хочуть розвиватися органічно, без великих вкладень у рекламу. Але, щоб як спеціаліст закривати цю ціль, треба зрозуміти, чи реально твій контент приводить нову аудиторію. Для цього потрібно звертати увагу на кількість підписок. Хоч реклама також може впливати на це, важливо бачити й органічне зростання: коли люди приходять через reels, stories чи дописи. 

І для клієнта це також може бути цінно: аудиторія росте без прямих витрат, просто завдяки інвестиції в контент.

Приклад KPI: 100 нових органічних підписників за місяць

Кількість відписок

Ну і відписки — це теж важливо. Якщо ти бачиш, що люди почали масово відписуватися, це дзвіночок: щось у контенті не так. Можливо,  змінились рубрики й контент перестав бути цікавим та залучати, чи новий дизайн не зайшов аудиторії. Якщо таке сталося після змін у контент-плані — варто задуматися, що саме не працює, щоб вчасно це виправити та змінити підхід.

Приклад KPI: зменшити кількість відписок на 10%

Чистий приріст підписників

Чистий приріст — це різниця між тим, скільки людей підписалося та відписалося.

Він показує, наскільки реально росте твоя аудиторія. Бо відписки також можуть бути — це життєвий цикл будь-якого блогу, адже хтось приходить, хтось йде. Але якщо кількість відписок переважає за відписки, то це точно стоп-сигнал і треба переглянути стратегію.

Приклад KPI: + 100 чистого приросту підписників щомісяця

Охоплення 

Охоплення (Reach) — кількість людей, які побачили твій контент.

Важливо, окрім загального числа, ще фіксувати охоплення на кожному типу контенту (stories, дописи, reels) та аналізувати, як ситуація змінюється з місяця в місяць. 

Це допоможе SMM-менеджеру бачити, як розвивається акаунт та які контентні стратегії працюють краще.

Приклад KPI: загальне охоплення зі всіх плейсментів — 5000

Reach Rate

Далі ми будемо аналізувати Reach Rate (RR) — показник охоплення від кількості підписників. Тобто скільки людей від всієї кількості підписників взаємодіяли з акаунтом. 

Але то не просто цифра — це якісний показник, що відображає дієвість контенту. Він допомагає зрозуміти, наскільки він актуальний та цікавий для твоєї аудиторії.

Приклад KPI: RR складає 60%

Одразу можеш фіксувати приріст Reach Rate. Для цього треба від RR цього місяця відняти попередній.

Далі ти так зможеш порівнювати приріст щомісяця. 

Залучення в різних типах контенту

Тепер про залучення. Є різні способи вимірювання цієї метрики. Це може бути як окремо кожен показник, прорахований у % (лайки, коментарі, поширення, збереження), так і загальний (про нього поговоримо далі).

Зверни увагу, що в кожному плейсменті показники залученості можуть трохи відрізнятися.

Приклад KPI: збільшити процент поширень на 5%

Engagement Rate by Reach 

Engagement Rate by Reach — якісний показник загального залучення від кількості охоплення.  Тобто скільки людей з тих, хто бачив контент, взаємодіяв із ним. Це як сумарне залучення — не окремо лайки, а загальна взаємодія з контентом: і лайки, і коментарі, і поширення. Це допомагає нам розуміти ефективність контенту.

Показник розраховується за формулою: 

Приклад KPI: ERR складає 12%

CTR (Click-through rate)

Click-through Rate (CTR) в stories кількість переходів на зовнішні посилання зі stories, особливо важливо для бізнесів, що працюють на продажі. 

Приклад KPI: CTR stories виріс до 10%

Структуруй весь SMM в одну систему

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — всі інструменти працюють в комплексі. На курсі ти опануєш теорію, відпрацюєш знання на практиці та навчишся робити SMM, який збільшує охоплення та дає результат.

Хочу на курс

Додаткові метрики

Ми розглянули основні метрики, які зазвичай фіксуємо. Але цілі бувають різні, тому є додаткові показники:

  • Охоплення від НЕ читачів: показує, скільки людей НЕ з твоїх підписників бачить контент. Такий KPI рідко може ставитись перед есемемником і окремо рахувати по цьому RR не треба. 

Але це варто відслідковувати, бо що більше таких переглядів у stories, reels чи дописах, то більше шансів залучити органічно нових підписників. 

Приклад KPI: Збільшити % не читачів до 3%

  • Engagement Rate (ER): показник залучення, але від кількості підписників. Ця формула схожа формула до ERR:

Приклад KPI: ER рівно 30%

АЛЕ ми рекомендуємо все ж звертати увагу саме на ERR та охоплення, бо якщо ти продовжуєш вести сторінку після когось, то можеш не знати, які методи просування використовувались до тебе. А це можуть бути гівевеї, масфоловінг і навіть накрутка.

І коли ти будеш оцінювати результати від кількості підписників, хоча аудиторія там не активна, в тебе показники можуть бути нижчі та не показувати реальний результат.

  • Відсоток утримання аудиторії в stories: тобто скільки людей були зацікавлені контентом та переглянуло добірку stories від початку до кінця. До речі, про всі основні метрики в stories ми вже розповіли тут

Приклад KPI: процент утримання в stories виріс до 80%

  • Запити в direct: кількість запитів від підписників може бути якісним показником для аналізу роботи SMM-спеціаліста.

Приклад KPI: отримати 10 запитів на нову послугу в direct

  • Перегляди в reels: потрібно фіксувати цю метрику на кожному відео.

Приклад KPI: середні перегляди в reels за місяць складають 50 000

  • Переходи за посиланням в шапці профілю: якщо можемо створити UTM-мітки, то зі статистики дописів буде видно, скільки людей перейшло за посиланням в шапці профілю. 

Приклад KPI: отримати 10 переходів із шапки профілю на сайт

До слова, якщо хочеш дізнатись, як аналізувати статистику на кожному плейсменті в соцмережах та навчись монетизації інстаграм, приходь на наші курси СММ.

Висновок

Окрім того, що рахувати й фіксувати показники на дописах чи stories, потрібно ще аналізувати їх та порівнювати протягом тривалого часу, а не лише з минулим місяцем. Також корисно записувати свої інсайти, спостереження та нові ідеї для тестування, щоб покращувати стратегію і краще розуміти аудиторію.

Бо в січні результати могли бути одні, а в липні — зовсім інші. Тому важливо це використовувати на довготривалу перспективу, бо саме це й дає результат.

Тож створення СММ-стратегії — це лише початок, бо її ще потрібно успішно реалізувати в життя. Але якщо ти розумітимеш, які метрики допомагають оцінити результати роботи, зможеш бути за кермом автомобіля та знати, якою дорогою краще добратись до цілі. 

А ми вже майже в Києві, і наша подорож підходить до кінця. Але не прощаємось, бо біжимо створювати нову карту. 

Скоро зустрінемось!

Підпишись на наш Telegram-канал, аби нічого не проґавити.

Чесно-чесно, лише нові статті та корисний контент. Без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

Ви ніколи не навчитеся чомусь, тільки слухаючи самих себе.

Наталя — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Розкаже все про сторітелінг та навчить збільшувати охоплення в соцмережах у декілька разів

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс