#Аналітика

SMM: які аналітичні метрики клієнт хоче бачити у звіті?

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

19 Березня 2024

6 хв. читання

Сммник не лише постить меми, а й аналізує свою роботу. Але не поспішай пускати сльозинку! Бо Кукурудза зібрала всі метрики, які потрібно проаналізувати для того, щоб оцінити ефективність ведення соцмереж.

Тож витягай нотатник та нумо розпочинати!

Хтось скаже, що таке метрика?

Іншими словами це показник, який показує в режимі реального часу процес досягнення цілі. Тобто коли ти пишеш стратегію, то розбиваєш її на менші пункти, а метрика допомогає показати в цифрах, чи справді прогнозовані результати є досягнуті.

В аналітиці SMM все трохи простіше, аніж в маркетингу. Бо перша — це частина другого, отже, вона є лише маленьким пунктом величезного світу маркетингу (тому тобі не дуже доведеться зіштовхуватись зі складними формулами, що нагадують урок фізики, але все ж деякі треба знати). 

Тож що треба аналізувати в Instagram?

Розпочнемо із визначення.

Аналітика Instagram — це збір та аналіз даних про наших підписників та дії, що вони виконують. І нам знову пощастило, бо всі цифри можемо знайти в статистиці самого застосунку. За допомогою цього інструменту ми можемо зрозуміти, хто наші підписники, де живуть, чим займаються, скільки їм років та що їх цікавить.

А як ти вже знаєш, коли знатимемо, хто наша аудиторія — то це прямий ключ до успіху та продажів. 

То які показники можна відстежити? 

  • Охоплення — кількість користувачів, які побачили публікацію чи stories. 
  • Покази — скільки разів допис був показаний аудиторії. 
  • Залучення — кількість взаємодій із публікацією (тобто вподобайки, коментарі та поширення). 
  • Відвідування акаунту — скільки користувачів відвідало сторінку. 
  • Кліки — кількість переходів за посиланнями, до прикладу, на сайт, який ми вказали в описі. 
  • Підписники — користувачі, які слідкують за вашим контентом в Instagram.

Ці показники дозволятимуть вимірювати ефективність ведення соцмереж та ставити нові цілі для проєкту (або вимірювати ті, що прописані в стратегії). Тому їх варто вимірювати щомісяця, щоб скласти загальну картину. Але це ще не все. 

Ми вже згадували про аналітику у клієнтському звіті та маркетингові показники, які дозволятимуть бачити результати. Тому зараз поговоримо про метрики, що допоможуть показати клієнту результати (бо він все вимірює не в підписниках, а в прибутку та ефективності). 

Клієнтські метрики (Customer Metrics)

Клієнтська метрика — це те, що дозволяє пояснити нашому клієнтові, які результати ми досягнули завдяки веденню маркетингу (у нашому випадку веденню соцмереж). Тобто відгуки, статистика, ріст підписників, відвідуваності соціальних мереж, реклами (таргетованої чи у блогерів). 

І якщо ти повністю займаєшся веденням соціальних мереж та відповідаєш за впізнаваність в інтернеті, то окрім аналізу статистики, потрібно вказувати ще деякі показники, щоб пояснити те, куди йдуть кошти та який маємо з цього результат.

CAC (Customer Acquisition Cost — вартість залучення клієнта)

Сustomer acquisition cost — це показник, який розраховує середній чек витрат компанії на залучення нового клієнта (скільки вартує один клієнт). Тому тут фахівець має зібрати всі кошти, що компанія витратила на рекламу, просування, зарплати робітників (відділу реклами) і цю суму поділити на кількість клієнтів, які були залучені протягом цього періоду.

Наприклад, якщо витратили 24 000 гривень на маркетинг і залучили 400 клієнтів, то CAC = 62 гривні

ARPA (Average Revenue Per Account — середній дохід від користувача)

Тут про виторг від кожного клієнта, бо цей показник допомагає класифікувати товари та послуги за прайсом (щось може бути дорожче, щось дешевше). 

Прокачай свої скіли 
з контент-маркетингу!

Зрозумієш від А до Я, як працює контент-маркетинг і що це взагалі таке. До речі, тут ми відкриваємо усі залаштунки роботи, тож швидше застрибуй в цей потяг. Ту-туууу!

Дізнатись більше

А так ти зможеш зрозуміти, наскільки наш продукт є цінний. Наприклад, якщо ARPR зростає в межах наявної клієнтської бази, тоді вони схвалюють розширення наших послуг. 

Що розрахувати ти маєш взяти інформацію про загальний дохід (протягом певного часу) та поділити її на кількість клієнтів, які купили продукт (теж протягом цього часу).

LTV та LT — цінність за весь період

Це остання аналітична метрика, яка показує прогнозований дохід, який очікується протягом твоєї співпраці із клієнтом (для нього це найважливіший показник). 

А щоб це вирахувати LTV потрібно від прибутку, який отримаємо від клієнта, відняти витрати на його залучення. Так розумітимемо, в який плюс вийшли. 

Висновок

Тож не все так складно, як здається на перший погляд. У новому році ми акцентуватимемо більше на цілях та сенсах, які вкладаємо в бізнес, а не на красивій картинці. 

А аналіз показників допоможе тобі побудувати покрокову стратегію, яка справді даватиме результат твоєму клієнту. Тож Kukurudza бажає тобі успіхів та зовсім скоро знову зустрінемось!

Хочеш отримувати 
найсвіжіші статті від нас?

Підпишись на чат-бот,  аби нічого не проґавити. Чесно-чесно, без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

Іноді потрібно покрутити ручку радіоприймача, щоб спіймати потрібну хвилю