#Контент-маркетинг

Як монетизувати Інстаграм

Як монетизувати Інстаграм та заробляти на веденні сторінки?

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

18 Квітня 2024

11 хв. читання

Всі говорять про просування брендів та особистого блогу в соцмережах. Але ніхто не каже, як заробляти гроші в інстаграмі та взагалі продавати за допомогою контенту. Якщо ніхто не каже — то на сцену вривається Кукурудза. Тут ми розклали все на полички. Тож заварюй чай і приємного чаю-читання!

Хтось скаже, що таке монетизація? Бажано простими словами. Монетизація в інстаграмі — процес, коли ми отримуємо прибуток від ведення акаунта в соцмережі. 

АЛЕ! Заробляти можна навіть зі 100 фоловерами, але цікавим контентом.

Монетизація в Instagram: основні методи

Монетизація та продажі — не одне й те саме. Бо монетизація — саме про переваги, які отримуємо від просування акаунтів. Наприклад, коли створюємо особистий бренд та залучаємо через контент.

Як монетизувати інстаграм: 2 способи

  1. За допомогою самого контенту для соцмережі (до прикладу, реклама в блогерів, UGC, ведення сторінок)
  2. Через функціонал платформи (донати із прямих етерів, афіліат-маркетинг в інтернеті)

Овва! Не лякайся страшних назв — зараз розглянемо кожен спосіб детальніше та дізнаємось, як заробляти в інстаграмі. 

Співпраця з брендами та блогерами

Тут класика: рекламодавець домовляється про співпрацю із блогером, який рекламує його товар чи послугу в reels, дописі чи stories. 

Блогерів поділяють за кількістю фоловерів та впізнаваністю:

  • Макроблогери: 100 000 1+ млн

@sashaabo

  • Мікроблогери: 10 000 100 000

@kru_sof

 


  • Наноблогери: 1 000 10 000

@ryna.gallery

Цікавий факт, 44% компаній співпрацюють із наноблогерам, 25,7% обирають мікроблогерів, а 17,4% — макроблогерів. 

Тому, якщо тебе цікавило, скільки потрібно підписників в інстаграмі, щоб заробляти, то якість контенту та залучена аудиторія важливіші, аніж тисячі фоловерів. Бо краще менше ком’юніті, але справді зацікавленої ЦА, ніж боти та фейки. 

Тож заробляти на особистому бренді можуть не лише блогери-мільйонники, а й початківці. Зокрема UGC-креатори, які створюють контент за гроші або на бартерних умовах для брендів. 

Є й підводний камінь. За Законом України про рекламу на таких публікаціях потрібно ставити позначку реклами (наприклад, хештег #ad або мітку брендованого контенту).

Освоїти SMM-професію

Сфера SMM — не лише про сммників, а й рилз- та сторизмейкерів, SMM-дизайнерів, копірайтерів, таргетологів на інших. Тому можна освоїти нову digital-професію, що пов’язана із просуванням в соцмережах. 

Такі фахівці за допомогою стратегії та цікавого контенту залучають аудиторію, просувають послуги та товари й збільшують впізнаваність бренду. 

До такого контенту відносимо:

  • stories;
  • reels;
  • дописи;
  • віжуал;
  • реклама

Тому можна нішуватиcь в SMM-сфері та обрати напрям, який подобається більше. До прикладу, якщо любиш створювати та монтувати reels, то можеш стати рилзмейкером. А коли придумувати та залучати аудиторію через креативні stories  — сторизмейкером. 

До речі, сьогодні stories є важливим інструментом для розвитку інстаграму й за допомогою нього можна продавати без вкладень у трафік. Тож якщо хочеш навчитись писати цікаві сторітели, створювати воронки та нативні прогріви — це все можеш освоїти на курсі Stories: стратегія монетизації від Kukurudza

Розвивати власний бізнес через Instagram

Якщо маєш свій магазин чи ти експерт (психолог, копірайтер, юрист), то теж можеш просувати послуги через соціальні мережі. Наприклад, для свого магазину сумок створювати цікаві reels. А коли ти психолог, то можеш просувати свою експертність і так продавати послуги. 

З веденням сторінок ми розібрались, а тепер перейдімо до інструментів, які пропонує платформа щодо заробітку в інстаграмі. 

Програма афілійованого маркетингу

Що-що? Афіліат. Маркетинг. Ну, добре, давай інакше. Партнерський маркетинг, а в нашому випадку партнерський маркетинг в інстаграм.

Поки цей інструмент ще тестується й не багатьом користувачам він доступний. Але буде корисно розглянути його детальніше на майбутнє.

Facebook та Instagram працюють над розробкою нових можливостей для креаторів. Тож створили такий партнерський інструмент, який дозволяє монетизувати свій контент.

Також за кордоном доступні інструменти, які дозволяють прямо монетизувати Instagram в середині самої платформи. 

Донати в прямих ефірах

Ця функція схожа до тої, яка доступна в Tiktok. Під час прямої трансляції глядачі можуть купувати та надсилати значки для інстаграму автору, які він потім обміняє на гроші.

Це новий інструмент і такий заробіток в інстаграм зараз доступний лише в США, але тестується у Великій Британії, Франції, Іспанії, Італії, Німеччині, Японії, Австралії, Туреччині, Бразилії та Мексиці.

Як заробляти на рілс? Увімкніть рекламу в Instagram Reels

Також тестується функція, де автори можуть монетизувати свої reels. Тобто платформа дозволятиме отримувати прибуток від реклами, яку вони показують у відео самих креаторів. 

Цей інструмент вже випробують у США, Японії, Південній Кореї та Канаді.

Висновок

Instagram тепер не просто майданчик, аби чатитися з друзями, а й важливий інструмент для бізнесів та особистих брендів. Сьогодні за допомогою соцмереж можна заробляти і є чимало способів, щоб монетизувати інструмент.

Тож почати вести сторінку чи освоїти нову digital-професію ніколи не пізно. Головне, пробуй та експериментуй, бо ти маєш всі можливості, щоб не тільки отримувати задоволення від створення контенту, а й заробляти на ньому. 

На полиці все розклали — тепер авторка побігла чаювати. Всім чао і до зустрічі!

Хочеш отримувати 
найсвіжіші статті від нас?

Підпишись на чат-бот,  аби нічого не проґавити. Чесно-чесно, без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

Іноді потрібно покрутити ручку радіоприймача, щоб спіймати потрібну хвилю