#Дизайн

Техніка дизайну для сітки публікацій в Instagram

Техніка дизайну для сітки публікацій в Instagram

Авторка статті:

Каміла Амескан

Графічна/веб та смм-дизайнерка в студії Ornament, менторка в Kukurudza

02 Лютого 2024

10 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Піддатись віжуал-трендам чи все-таки створити унікальну сітку, що відображає стиль бренду? Це питання сьогодні хвилює багатьох сммників та дизайнерів. То де шукати відповідь та яку обрати сторону?! Чекай-чекай, не панікуємо. Кукурудза зараз все розкаже. 

Як зробити дизайн у своєму Instagram 2024 року?

Дизайн сторінки в instagramдосить новий розділ в графіці, тому теорії за 1999 рік ти не знайдеш (а шкода!). Саме явище формується вже й зараз. Тобто ми в цей момент виступаємо дослідниками й створюємо теоретичну базу, можливо, навіть й для наших наступників в SMM-галузі. 

Тому говорити, все нове — забуте старе, ми поки не можемо. Бо для цього потрібен досить великий проміжок часу, щоб спостерігати закономірність в трендах.

Проте, знаєш, сьогодні з розробкою дизайну для соцмереж не все так складно. Бо головний тренд 2024 року — оригінальність та унікальність. Тобто ти можеш звертати увагу на трендові дизайн-схеми, проте все ж акцентуємо на особистому бренді. Бо віжуал — частина твого блогу, а не просто естетичне доповнення (з суперпінтересними фото). Тому важливо розробляти фірмовий стиль для соцмереж, проходячи етапи від дослідження й мудборду, до розробки шаблонів та дизайн-системи.

Тож створювати дизайн інстаграм сторінки лише за макетами — не варіант. Так, 2018-2021 років це ще мало зміст, але зараз важливі сенси, які для кожного бренду є різні. 

Втім, перед тим, як ми розкажемо про техніку, яка допоможе створити актуальний дизайн для облікового запису, нумо переглянемо схеми, які були в тренді минулих років, коли цей напрям лише почав зароджуватись?

То які формати для створення мережі постів в Instagram були колись?

Інсталендінг формат

Виглядало цікаво, 2024 року навіть деякі публікації в instagram дизайнери пробують звізуалізувати в такому форматі. Втім, з характерними відмінностями: кожне зображення має виглядати довершеним, як в поєднані з основним віжуалом, так і як окреме фото (ну, бо коли пости для інстаграму обрізані, то виглядає не дуже — глянь на людину, де на половині зображення немає голови).

Інсталендінг формат

 

Шаховий формат

Ностальгійна сльозинка з 2019 року впала. Зараз такий формат виглядає трохи вилизано. Ну, добре, не трохи. 

Шаховий формат

Формат стовбчиків

Вау! Це також 2019, правда? Найбільший мінус ідеї полягає в адаптації: ти не зможеш реалізувати терміновий інфопривід, бо в тебе розкладка вже давно розпланована (готові пости для інстаграму є, а якщо щось зміниш — зіб’ється хронологія). А щодо 2024 року, то такий формат справді не актуальний.

Формат стовбчиків

Пуста естетика

Просто красиві картинки із затемненою обробкою виглядають суперпласкими та не несуть сенсу, бо часто це фотографії окремих деталей, які навіть не допомагають розкрити особистий бренд.

Пуста естетика

Формат рамки

Овва! Тут із розміром теж потрібно було погратись. Також сенсу від рамки не багато, а виглядає надто вилизано. Це мало сенс, коли в Instahram була можливість викладати тільки квадратні світлини.

Формат рамки

Єдина колірна гамма

Якщо адаптовувати цю схему в стилі 2020 року, то не дуже хороший варіант. Втім, в сенсі корпоративних кольорів твого бренду — такий спосіб має місце бути.

Не актуально

Єдина колірна гамма. Не актуально

Актуально

Єдина колірна гамма. Актуальна

Єдиний макет публікацій для всієї сітки

Ой, не варто. Шаблони з Canva всім набридли. Пам’ятаєш про тренд на індивідуальний стиль, який відображає бренд?

Єдиний макет публікацій для всієї сітки

Може нарешті розкажете, як створити віжуал 2024 року?

Найважливіше те, що за допомогою дизайну ти маєш передати цінності свого бренду. Тобто перед тим, як створювати дизайн instagram, зрозумій TOV, унікальну торгову пропозицію (УТП), концепт бренду, ЦА, цілі (продаж, впізнаванність тощо) — й лише після цього можеш створювати сітку.

Прокачай свої скіли з smm-дизайну у Figma!

Створи дизайн-систему та вивільни до 50% часу на дизайн. Опануй графічний дизайн у Figma та знайди власний стиль.

Дізнатись більше

Ми зазначали,  найголовніше — індивідуальний стиль. А ти його не створиш, якщо не розумітимеш концепцію свого бізнесу.

  1. Аналіз. Проаналізуй інформацію про стратегію бренду та визнач його особливість, цінності та цілі. Також на цьому етапі потрібно промоніторити сторінки конкурентів, виділити їх фішки, щоб не повторюватися.
  2. Мудборд — передперегляд майбутнього дизайну. Коли ти зрозумієш УТП — знатимеш, як підкупляти аудиторію. На цьому етапі можеш бігти в Pinterest або моніторити віжуали інших брендів, щоб скласти мудборд. Це не має бути лише один макет, можеш брати 2 фото зі стрічки одного бренду та складати свою картинку. До прикладу, на одній сторінці тобі сподобався шрифт, на іншій — графіка, а ще на іншій  — поєднання кольорів та градієнт.

Приклади наших учнів

До слова, ці мудборди створили наші учні на курсі SMM-дизайн у Figma. Тож якщо хочеш навчитись створювати дизайн-систему, знайти власний стиль, опанувати графічний дизайн у Figma і залучати та продавати за допомогою віжуалу — велкам на курс, 7 лютого запускаємо новий потік.

А щодо мудбордів, то кради немов художники. Вони можуть надихатись із малюнків, природи, графіки, дизайну, проте беруть із цього лише деякі риси. Потім вони складають цю 101 ідею в одне ціле й виходить шедевр. Тож надихайся всім, що тебе оточує. 

  1. Переконайся, що віжуал відображає бренд. Коли складеш мудборд — повертайся назад до першого пункту, щоб переконатись, чи справді віжуал відображає цінності твого бренду. Бо коли ми бачимо, що нашою цінністю є натуральність, а в референсах підібрали 3D елементи й взагалі немає ніякої фотографії —  таке не допоможе нам транслювати те, що ми задумали на самому початку.
  2. Твори. Тут вже відкривай креативну чакру та реалізовуй задуманий віжуал. Створюй дописи та сторіс на основі свого мудборду. Коли перевірили, що ідея класна та адаптується під будь-який формат, щось зайве прибрали, а щось додали, то можемо переходити до наступного пункту.
  3. Дизайн-система. Створюємо шаблони для рубрик, базу елементів (наприклад, наліпки, ілюстрації тощо) та гайдлайн (презентація з описом концепції, правилами використання фірмових елементів, шрифтів, кольорів, key visual тощо).

Переконайся, що віжуал відображає бренд

віжуал відображає бренд

Тож дизайн сторінки в інстаграмі 2024 року — про цінності, а не естетичну картинку. Звичайно, ти можеш використовувати графічні дизайн-тренди, втім, не варто сліпо йти за ними, бо вони зараз актуальні. Сьогодні так, завтра ні. Тому акцентуй на тому, щоб твій віжуал відображав сам продукт. Бо дизайн-система — частина всього бренду, а не окрема складова.

Надихайся та твори! Пензлик та фарби у твоїх руках.

А якщо хочеш полегшити собі життя та створити дизайн-систему, яка відображатиме цінності твого бренду — заповнюй бриф і Kukurudza із тобою зовсім скоро зв’яжеться.

Хочеш отримувати 
найсвіжіші статті від нас?

Підпишись на чат-бот,  аби нічого не проґавити. Чесно-чесно, без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Каміла Амескан

Графічна/веб та смм-дизайнерка в студії Ornament, менторка в Kukurudza

Спочатку база, а потім креатив.

Каміла головна менторка
на курсі з SMM-дизайну

Навчить тебе залучати, закохувати та продавати за допомогою візуалу

6 тижнів тривалість

Опануй Figma для смм дизайну

Підтримка ментора та фідбек

хочу вчитись