#Аналітика

Аналіз цільової аудиторії (ЦА)

Як аналізувати цільову аудиторію та визначати її потреби

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

21 Серпня 2024

1 хв. читання

Курси за темою:

Всі кажуть, що SMM менеджер має аналізувати ЦА, але нікому не подобається аналіз, що аудиторії 18-50+ років і це жінки. А ми не будемо так казати, бо покажемо на прикладі, як не шаблонно аналізувати аудиторію, розкажемо, чим відрізняється факт від інсайту та як використовувати це для результату.

Бо коли знаєш, хто твоя ЦА, — розумієш, як з нею говорити. А це саме ті люди, які й купують та споживають твій продукт. 

Що таке цільова аудиторія та навіщо її аналізувати

Цільова аудиторія — це група людей, яка зацікавлена у твоєму продукті. Вона має конкретні характеристики, які допомагають розуміти, як говорити з нею, щоб досягнути цілей.

На основі цього ми визначаємо, як подати контент, щоб він був цікавий для аудиторії. Бо якщо ти погано розумієш болі, потреби та заперечення ЦА — твій контент не буде для неї цікавий (отже, й не буде залучати та продавати).

Тому без аналізу цільової аудиторії — ти не зможеш рухатись далі: створити TOV, оформити сторінку, сформувати контент-план та стратегію. 

Коли ти маєш факт, виводиш з нього інсайт. Для цього й потрібний аналіз. 

Способи для аналізу цільової аудиторії

Існує чимало способів: тут і аналіз ЦА від Філіпа Котлера, «Сходи впізнаваності» Бена Ханта, 5W від Марка Шеррингтона.

АЛЕ! Як показала практика, для реально гарного аналізу ми корегуємо будь-яку зі структур та підлаштовуємо під себе. Бо якщо подумати, кожна з них крутиться навколо географії, демографії та психографії (не панікуй, нижче все розберемо).

Тому ми й сформували свій аналіз, який використовуємо в роботі. 

Спосіб для аналізу цільової аудиторії від Kukurudza

Географія та демографія

Давай простою мовою — хто твоя ЦА і де вона проживає. До речі, це можеш глянути прямо в інстаграмі.

Тут зможеш знайти кількість підписок, відписок, геолокацію, стать, вік, а також обрати різний діапазон часу від 7 до 90 днів.

І вже ці дані дозволяють розгулятись: знатимеш, як оформити сторінку (бо розумітимеш, на кого віжуал націлений), розумітимеш, кого більше: жінок чи чоловіків, де вони проживають.

Далі потрібно буде вже аналізувати самих підписників (переходити на профілі, робити вибірку тощо). То що ще треба знати про демографію, щоб відповісти на питання: «Хто наша ЦА».

На цьому етапі в тебе почнуть виділятись сегменти аудиторії — тобто люди, яких щось об’єднує. Якраз на цьому моменті ти бачитимеш портрети людей, яких зможеш віднести до певної категорії.

Аналіз цільової аудиторії приклад

Тут ти вже знатимеш, хто твоя ЦА. Але навіщо це потрібно? Щоб розуміти, що саме впливає на її купівлю та споживання товару. То що ще треба аналізувати?

Психографія

Якщо демографія розказує, хто твої покупці, то психографія — чому вони купують. А це важливий пункт, тому що інстаграм для більшості бізнесів — платформа для продажів. Тому якщо ти хочеш справді мати результат від ведення соцмереж, цей момент пропускати не можна. 

То які стимули нашої ЦА треба аналізувати?

Не обов’язково давати відповідь на кожне запитання, бо важливо вивести з цієї інформації: болі, потреби та заперечення, які хвилюють аудиторію. 

На основі цього ти вже й будеш складати SMM-стратегію, контент-план, обирати методи просування тощо. 

Приклад болів аудиторії

До речі, якщо хочеш, щоб ми допомогли твоєму бізнесу в просуванні — замов розробку SMM-стратегії у нашій агенції. Але якщо хочеш самостійно навчитись досягати цілей завдяки веденню соцмереж — велкам на наші курси СММ. Там не тільки дізнаєшся теорію, а й відпрацюєш все на практиці. 

 

Структуруй SMM в одну систему!

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — все працює в комплексі. На курсі отримаєш пазли, які допоможуть розставити все на свої місця.

Дізнатись більше

Де ми можемо дізнатися інформацію про наявну ЦА?

  1. Запитати в клієнта (він найкраще знає продукт та розуміє, кому саме продавав). На цьому етапі важливо правильно провести брифінг (щоб клієнт не відповідав простими так/ні, а давав повні відповіді).

До слова, якщо тільки починаєш роботу з клієнтом, в статті про аналіз інстаграм розказали, що треба проаналізувати, коли починаєш працювати з проєктом. 

P.s. Пам’ятай, немає продукту, який точно потрібний всім. 

  1. В direct. Залізай в повідомлення та аналізуй те, про що питають клієнти та чому купують. Там ти бачитимеш шлях покупки від першого повідомлення.
  2. Опитування. Можеш опитати аудиторію в stories чи через ґуґл-форму. Або навіть провести ціле інтерв’ю де зробиш вибірку людей, яким поставиш перелік питань. До слова, ми так провели глибинне дослідження ринку reels-мейкерів. 
  3. Аналізуй саму сторінку. Переглянь коментарі, вподобайки тощо. Так ти зрозумієш що аудиторії більше подобається, які є заперечення та що вони пишуть.
  4. Заглянь до конкурентів. Це підійде для випадків, коли тільки починаєш вести сторінку, і підписників ще немає. Проаналізуй їхню аудиторію, заглянь в підписки, дописи, коментарі тощо.

Висновки

Готових макетів аналізу аудиторії сьогодні є тьма. Але важливо розвивати надивленість, щоб самостійно визначати, навіщо тобі потрібна та чи інша інформація. Бо це допоможе не лише визначати аналітичні метрики SMM, а й знати, як ефективно просувати сторінку та досягати бізнес-цілей.

Для початку можеш користуватись нашою структурою чи когось іншого, але вчися брати досвід з кожного аналізу, щоб в майбутньому використати це. Бо все приходить з практикою. Що більше практикуєшся, то кращий результат.

А ми вже на фінішній, але не прощаємось. Бо в нас є ще багато корисних матеріалів про SMM. Заглядай у блог!

Підпишись на наш Telegram-канал, аби нічого не проґавити.

Чесно-чесно, лише нові статті та корисний контент. Без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

Ви ніколи не навчитеся чомусь, тільки слухаючи самих себе.

Наталя — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Розкаже все про сторітелінг та навчить збільшувати охоплення в соцмережах у декілька разів

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс