#SMM

СММ стратегія

СММ стратегія: що це і як її створити? Покрокова інструкція з прикладами

Авторка статті:

Дарина Лоткова

Head of Kukurudza Agency

31 Липня 2024

1 хв. читання

Курси за темою:

Якщо думаєш, SMM-стратегія — це страшно, то зараз зрозумієш, що БЕЗ неї страшно. Бо тоді ти ведеш соцмережі інтуїтивно, не бачиш росту, не знаєш, що постити, й взагалі куди йти.

Тому якщо запитуєш, чи можна вести соцмережі без стратегії СММ? Відповімо, що так. Але в такому разі готуйся йти туди, куди повіє вітер. Попутний, бо маршруту в тебе не буде. 

Проте, якщо хочеш мати реальний результат від ведення соцмереж та не залежати від напрямку вітру — залишайся тут. Бо поділимось покроковою інструкцією, як скласти дієву стратегію в СММ. 

Що таке СММ-стратегія?

SMM-стратегія — це маршрутна карта ведення соцмереж, яка показує куди рухатись, щоб допомогти бізнесу досягнути результатів.

Бо ведення соцмереж це не про красиву картинку, stories та дописи, а результати та цілі, які ми й досягаємо за допомогою контенту та просування.

Кому потрібна SMM-стратегія?

Обери один варіант. Подумай. Добре подумай. Точно? Ну, добре. 

ТАК, SMM-СТРАТЕГІЯ ПОТРІБНА ВСІМ! І байдуже чи це магазин одягу, музичний гурт, особистий блог, чи спільнота лікарів. Тому що вона показує як і есемемникові ціль бізнесу та напрям руху, так і клієнтові, що відбувається з проєктом.

Головна мета SMM-стратегії

Прокласти маршрут від точки, де знаходишся зараз, до цілі, яку прагнеш досягнути. Але у всіх вона різна: хтось хоче створити ком’юніті, хтось збільшити продажі, а хтось зробити зі свого бренду lovemark. Тому у кожного SMM стратегія відрізняється і списати в когось не вийде. 

Але вміти складати стратегію — це також навичка і цього треба вчитись. Бо що більше ти практикуватимешся, то кращий результат робитимеш. Вже з першої ж стратегії ти будеш бачити прогрес, але з практикою та досвідом зможеш давати ще кращі результати й так розвивати свою експертність. 

Окей, що таке СММ стратегія тепер ясно, а ми до її побудови сьогодні дійдемо?

Структуруй SMM в одну систему!

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — все працює в комплексі. На курсі отримаєш пазли, які допоможуть розставити все на свої місця.

Дізнатись більше

Основні кроки з побудови SMM стратегії

Готуй блокнот, бо зараз поділимось покроковою інструкцією, яка знадобиться кожному SMM менеджеру. 

1 крок — ставимо цілі та аналізуємо профіль

Це основа, бо якщо не знатимеш, куди тобі треба, то як зможеш прокласти маршрут? 

Для початку потрібно зрозуміти особливості бренду. Для цього зроби мініпаспорт, в якому напишеш:

  1. Опис бренду, продукту, послуги.
  2. Особливості проєкту, з яким працюємо.
  3. Ціль ведення соцмереж.

Показуємо одразу приклад СММ стратегії, яку Kukurudza Agency створила для свого клієнта. 

Щоб визначити ціль можеш просто запитати себе або клієнта: «Навіщо потрібно вести соціальні мережі»

Найпоширеніші відповіді виглядають так:

  • Щоб підвищити впізнаваність бренду;
  • Збільшити продажі та доходи;
  • Залучити трафік на сайт;
  • Лідогенерація;
  • Побудувати ком’юніті навколо бренду;
  • Комунікувати з клієнтами.

Цілей також може бути декілька: і збільшити продажі, і сформувати ком’юніті. Але все одно краще виділити головну ціль та декілька другорядних, щоб сфокусуватись на пріоритетах.

Потім, якщо в бренду вже є акаунт, проаналізуй його і напиши свої інсайти, щоб знати, що можна покращити, змінити чи на чому потрібно фокусуватись.

2 крок — вивчаємо аудиторію

Ти маєш знати, хто є твоя цільова аудиторія. Не жінки віком 18-45 років, які люблять красиво одягатись, а детальний портрет та опис сегментів.

Бо це самі ті люди, які й взаємодіють з контентом, тому важливо, щоб він був для неї цікавий. Також це допоможе налаштувати таргет, придумати теми для контенту, вибирати блогера для реклами тощо. 

То що має розкривати аналіз аудиторії? Де проживають ці люди, їхній вік, що цікавить, які є проблеми, болі, заперечення, що стосуються твого продукту. Можеш скласти декілька сегментів, де опишеш чіткий портрет кожного.

P.s. Зображення з аудиторією для портретів можеш згенерувати за допомогою застосунків штучного інтелекту, як-от ChatGPT чи Leonardo.Ai.

3 крок — аналізуємо конкурентів та пишемо інсайти

Спитаєш навіщо? Щоб взяти досвід конкурентів та використати його. Щось в них працює, щось ні й коли ти проаналізуєш їхнє ведення сторінки, то зрозумієш, що зможеш взяти собі на замітку (як треба або, навпаки, не треба робити). 

А ще знатимеш, як виділитись серед них та з якої сильної сторони можеш подати свій бренд. До прикладу, безплатна консультація, доставка, екофрендлі виробництво тощо.

Щоб знайти конкурентів, можеш запитати про них власників та пошукати в інтернеті чи в соціальних мережах запити за цією нішею. 

Далі виділи основних конкурентів, проаналізуй їхні соцмережі (Instagram, TikTok, Telegram, Facebook, Twitter), саме ведення SMM, контент, взаємодію тощо.

До слова, якщо немає прямих конкурентів, то шукай непрямих. До прикладу, конкурентом KFC є не лише McDonald’s, а й домашня їжа, Спілка лікарів гастроентерологів та спортзал. 

4 крок — вивчаємо продукт та його сильні сторони

Скажи, чому клієнт має обрати саме твій продукт, а не конкурента? А це головне питання, щоб визначити твою унікальну пропозицію на ринку. Ти маєш зрозуміти, як можеш виділитись та закрити біль клієнта за допомогою продукту. 

Окей, як це зробити?

  • Проаналізуй відгуки клієнтів. Що їм подобається, а що ні.
  • Поспілкуйся з працівниками, ознайомся з виробництвом. Саме на виробництві ти відчуєш запах свіжої випічки, якщо це круасани чи хліб, та познайомишся з людьми, які дотичні до самого продукту. А вони чи ненайкраще розуміють те, що створюють. 
  • Спробуй користуватись цим продуктом. В тебе ніша салон краси? Піди на всі процедури, щоб відчути переваги, плюси та мінуси кожної. Але спробуй дивитись на все очима споживача й оцінювати об’єктивно. 

Коли ти розумітимеш реальні переваги продукту, знатимеш, як його правильно подати аудиторії. Тому SMM-менеджер це не лише про красивий віжуал, а й вміння аналізувати та бачити сильні сторони

5 крок — пишемо Тone Of Voice бренду

Або голос бренду. Тут потрібно описати, як би говорив твій бренд, якби був людиною: його фішки, ключові характеристики, звертання до аудиторії, як говоримо про себе, key-образи, заклики до дії, емоджі та приклади.

Детальну інструкцію, як сформувати Tone Of Voice бренду знайдеш тут

6 крок — контент та плейсмент

А тут на основі цілей маєш сформувати ключові меседжі та зрозуміти, який тобі потрібний контент, щоб досягнути результату. Тут ще не треба прописувати контент-план, бо для кожної соцмережі та плейсменту він буде різний. Зараз мета — зрозуміти, на яких темах та рубриках тобі потрібно фокусуватись.

Можеш поділити три типи контенту на відсотки: корисний, інформаційний та брендовий. Це може бути більш орієнтовний поділ, бо контент іноді поєднує декілька типів. 

До прикладу, якщо твоя ціль збільшити впізнаваність бренду, то можеш акцентувати на брендовому контенті й розкривати такі теми: переваги, можливості, фішки, деталі про послуги, місія та філософія бренду. 

7 крок — вибір інструментів та стратегія просування

А тут ти обираєш методи, які підійдуть для просування бізнесу. Це може бути:

  • Створення вірального контенту (дописи та reels);
  • Блогери;
  • UGC;
  • Таргет;
  • Органічні методи (через коментарі).

Тут на основі особливостей бренду розумітимеш, які інструменти для просування тобі краще використовувати. 

8 крок — тактичний план дій

СММ стратегія — це довгостроковий план, який складається з терміном на рік та більше. А тактичний створюється на найближчий період (до прикладу, 2-3 місяці).

Напиши пріоритети на кожний місяць та виділи цілі, які прагнеш досягнути за цей період. Це допоможе сфокусуватись та знати, куди тобі потрібно рухатись.

9 крок — аналіз та корегування стратегії

Якщо думаєш, що напишеш цей файл і більше нічого з ним не треба буде робити, то так не вийде. Бо його постійно потрібно аналізувати, щоб розуміти чи виходить досягнути цілей, чи потрібно підкорегувати СММ стратегію або обрати інші підходи. 

Бо вона тобі показує сторону руху, але ти можеш змінювати маршрути, щоб досягнути кращого результату.

До речі, якщо хочеш навчитись не лише створювати стратегії, а й досягати цілей за допомогою ведення соцмереж, приходь на наші курси СММ. 

Висновки

Написати стратегію — лише 50% роботи, бо її ще потрібно втілити в життя, контролювати та корегувати.

Це так само, як коли ти вирішуєш об’їхати всю Україну: десь тобі потрібно буде змінити маршрут через погодні умови, десь через стан доріг. Але це не міняє твою ключову ціль. 

Чи попадеш ти в Київ раніше, чи пізніше — це ролі не грає. Бо коли в тебе є початкова точка та ціль, то будеш бачити напрямок і точно знатимеш, що рухаєшся в правильному шляху. 

А авторка вже біжить збирати речі, щоб вирушати в подорож! Даруємо тобі секретну карту. Тепер вона у твоїх руках. 

Підпишись на наш Telegram-канал, аби нічого не проґавити.

Чесно-чесно, лише нові статті та корисний контент. Без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Дарина Лоткова

Head of Kukurudza Agency

До кожного проєкту відносся так, наче він твій.

Дарина — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Навчить аналізувати конкурентів та створювати круті стратегії.

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс