#Побудова ком’юніті

що таке ком'юніті

Що таке ком’юніті і як його будувати в Instagram

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

31 Грудня 2023

2 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Уяви собі понад 150к людей в одному місці. Багацько, еге ж? Саме стільки однодумців Кукурудза зібрала у своєму блозі. Щоб всіх посадити, нам не вистачить найбільшого стадіону у світі.

Ком'юніті Kukurudza

Але ком’юніті це не про цифри. А спільні ідеї та цінності. То як побудувати ком’юніті в Instagram? Зараз поділимось своїми секретами. 

Що таке ком’юніті маркетинг?

Якщо простими словами, ком’юніті — це група людей, яка об’єднана навколо певного бренду, ідеї чи теми. Якщо розглядати цей інструмент в плані інтернет-маркетингу, то в соціальних мережах він допомагає бізнесам краще залучити аудиторію та побудувати з нею ближчі стосунки. 

Тому дуже важливо, щоб бренд знайшов точку дотику та тему, яка й згортує навколо себе людей. Бо об’єднуємо за допомогою ідей. 

 

Прокачай свої скіли 
з контент-маркетингу!

Зрозумієш від А до Я, як працює контент-маркетинг і що це взагалі таке. До речі, тут ми відкриваємо усі залаштунки роботи, тож швидше застрибуй в цей потяг. Ту-туууу!

детальніше

Як будувати ком’юніті в Instagram?

Коли ми розпочинали свій шлях, то не мали на меті свідомо створити ком’юніті Instagram. Наша команда просто ділились інсайтами, матеріалами, факапами та корисностями. Але це справді відгукувалось нашим підписникам та аудиторія росла з шаленою швидкістю. 

Так нам вдалось об’єднати людей, чиї серця такі ж сммнуті, як наші. Тепер ми справжня інстаграм спільнота, яка створила свій власний український digital-всесвіт.

Закритий клуб Kukurudza

До речі, будемо раді бачити тебе з нами!

Наші секрети створення ком’юніті:

  • Зрозумій свою аудиторію. Проаналізуй, хто вона, її потреби, цінності, зацікавлення. Що їй болить, до чого прагне, чим живе.
  • Публікуй контент, який відгукується. Тут важливо створити чітку стратегію та контент-план із різними видами та рубриками. Так можеш змішувати розважальний та корисний тип, щоб інформація була цікава та із живими прикладами.
  • Комунікуй з аудиторією. Не чекай, що хтось до тебе привітається.  Роби перший крок. Відповідай на коментарі, онлайн повідомлення та став запитання, щоб почати діалог. Така взаємодія дуже об’єднує, бо люди для людей.
  • Продумай стратегію просування. Не треба брати рекламу у всіх-всіх. Коли ти хочеш об’єднати однодумців, то важливо, щоб ці люди мали спільні цінності та зацікавлення. Тому, якщо ти маєш фешн-блог, то навіщо тобі аудиторія чоловіків, які цікавляться футболом? Краще мати 1000 людей, які є справді твоєї ЦА. Аніж 20К ботів та фейків. Ком’юніті стратегія дуже важлива. 
  • Дай ексклюзивну пропозицію. Ми ведемо Закритий клуб, де ділимось унікальними матеріалами, шаблонами та контентом на запит учасників клубу. Потрапити туди можна лише, коли відкривається доступ 1 раз на кілька місяців.
  • Не підведи. Якщо ти щось обіцяєш учасникам, то це треба виконувати. Чи то бонуси, чи додаткові матеріали, чи обіцяний допис у вівторок.

Ком’юніті стратегія

Це план, в якому чітко визначають ідеї, позиціювання, цілі та завдання спільноти. А також прописують методи залучення та взаємодію з аудиторією.

Як створити ком’юніті стратегію?

  • Зрозумій мету та цілі. Тому дай собі відповідь на запитання: «Навіщо мені потрібно? Навіщо я це роблю?, Що я хочу досягти?»
  • Проаналізуй ЦА та конкурентів. Це допоможе тобі визначити напрямок, в якому потрібно рухатись. 
  • Обери платформи та інструменти. Визнач, в якій соцмережі (інстаграм, телеграм, фейсбук тощо) ти хочеш будувати спільноту та за допомогою яких інструментів взаємодіятимеш з аудиторією.
  • Створи контент-план. Склади план публікацій із рубриками та контентом, який буде цікавий твоїй ЦА.
  • Взаємодія та залучення. Зрозумій, які інструменти будеш використовувати для просування. Бо в створенні ком’юніті маркетинг є важливою частиною.
  • Вимірюй результати. Створи таблицю (до прикладу, в Excell), де вимірюватимеш метрики успіху та показники. 

Хто такий ком’юніті-менеджер?

Ком’юніті-менеджер — це особа, яка відповідає за взаємодію з аудиторією в соціальних мережах. Мов ведучий гри, який координує процес та стежить за правилами.

Ком'юніті менеджер має справді жити у світі спільноти, бо він говорить голосом бренду.

Обов’язки ком’юніті менеджера

  • Відповідати на коментарі та повідомлення.
  • Моніторити зацікавлення та аналізувати аудиторію.
  • Планувати та створювати контент.
  • Розробляти та удосконалювати комунікаційну стратегію.
  • Стежити за результатами роботи. 

Сьогодні наш блог є одним із найбільших SMM-ком’юніті по всій Україні. Але ми ніколи не бігли за цифрами. Для нас найважливіше є те, що можемо ділитись своїми знаннями та досвідом з іншими людьми. Kukurudza — це не просто сммники, маркетологи та дизайнери. Ми справжня кукурудзосім’я, яка не підкорює, а формує digital-світ. 

Дякуємо, що ти її частинка!

Хочеш отримувати 
найсвіжіші статті від нас?

Підпишись на чат-бот,  аби нічого не проґавити. Чесно-чесно, без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

Іноді потрібно покрутити ручку радіоприймача, щоб спіймати потрібну хвилю