#Дизайн

Хто такий графічний дизайнер. Його завдання та як ним стати?

Авторка статті:

Каміла Амескан

Графічна/веб та SMM-дизайнерка в студії Ornament, менторка в Kukurudza

14 Травня 2024

6 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Етикетку напою Coca-Cola чи печива Oreo ти впізнаєш і без логотипа. Спитаєш, що за магія поза Гоґвортсу? Відповідь є — вони мають свій впізнаваний стиль, кольори та фішки, які й відрізняють їх серед конкурентів. 

Тому коли побачиш чорно-червоний банер, навіть не помітиш, як почнеш думати про святкову магію та співати:  «Смакуууй з Coca-Cola!». Такий фірмовий стиль створює саме графічний дизайнер, який і передає через візуальні асоціації цінності та вайб бренду.

Тож сьогодні розглянемо професію під мікроскопом, розкажемо хто такий графічний дизайнер, побазікаємо про його обов’язки й дізнаємося, як почати працювати у сфері.

Hurry up! Знову Потер?

Чим займається графічний дизайнер

Ми не з такої родини, як інші, тому дозволимо собі перестрибнути на початок. 

Графічний дизайнер — це художник, але який малює не на полотні, а в застосунках, як-от Adobe Photoshop чи Adobe Illustrator, чи Figma. Такий спеціаліст може як створювати логотипи, шрифти, так розробляти банери, плакати чи робити контент для соцмереж: stories, дописи, креативи для реклами. 

А щоб було легше розуміти, які взагалі є види, розберімо їх!

Види графічного дизайну

SMM-дизайн

Ця ніша пов’язана із соціальними мережами. Тут SMM-дизайнер на основі фірмового стилю розробляє для бренду впізнаваний віжуал для різних платформ. А саме оформлює:

До слова, у цій ніші зараз невелика конкуренція, але є багато запитів. Бо все більше брендів починають вести свої соцмережі, тож якщо шукаєш вільну сферу — цей варіант для тебе.

Рухаємось далі!

Дизайн візуальної айдентики

Чекай, якщо нормальними словами, то тут про обличчя бренду, якби він був людиною. Бо візуальна айдентика допомагає створити впізнаваний стиль, який відрізнятиме серед конкурентів. Тобто Coca-Cola ти не сплутаєш з Pepsi. Принаймні, завдяки упаковці. Якби її не було — то вже інша історія. 

До компонентів візуальної айдентики входить:

Якщо запитуєш, чим відрізняється візуальна айдентика та дизайн-система для соцмереж, то в першій створюється впізнаваний стиль для всього бренду: від логотипа та банерів до фірмової продукції як-от блокноти та ручки.

А дизайн-система створюється на основі цієї візуальної айдентики. До речі, SMM-дизайнери також можуть створювати такий фірмовий стиль з нуля.

Вебдизайн

Глянь на шрифт цього тексту, а тепер на дизайн сайту — здогадуєшся, хто це розробив? Такий спеціаліст займається оформленням різних онлайн продуктів в інтернеті (landing page, вебсайти, мобільні застосунки). 

Тому вебдизайнер знає, як розробити зручний інтерфейс для користувачів. А Щоб коли вони переходили на сторінку, їм було комфортно заповнювати форми, переходити з одного розділу на інший, натискати кнопки тощо.

Також є графічний дизайн пакування, ілюстрацій, видань. Тому тут все перетинається одне з одним, і якщо захочеш змінити напрям — це буде легко зробити. 

Прокачай свої скіли з SMM-дизайну у Figma!

Уяви, твій віжуал зберігають на Pinterest та надсилають, як референс! Запитуєш, як це зробити? Легко! Доєднуйся до нашого курсу і нумо підкорювати дизайн-хвилю разом!

Дізнатись більше

Які здібності, якості та навички потрібні графічному дизайнеру

Тут потрібні як soft, так hard навички. Розпочнемо з м’яких.

Спеціаліст повинен:

  • Мати відчуття стилю, креативність та надивленість;
  • Критичне мислення;
  • Вміти керувати часом;
  • Бути комунікабельним;
  • Постійно розвиватись.

Щодо hard-навичок, то:

  • Володіти програмними інструментами: розбиратись в Photoshop, Figma, Illustrator або в інших застосунках.
  • Розуміти основи дизайну: композиція, колір, типографіка, баланс тощо.
  • Вміти малювати: в графічних застосунках створювати ілюстрації та малюнки.
  • Розбиратись в технічних особливостях: формати файлів, роздільна здатність, вимоги до різних типів медіа.

Попит на ринку

Люди часто судять за обкладинкою, а вже потім розуміють, чи хочуть досліджувати вміст. Тому попит на дизайнерів буде завжди, цьому приклад кількість напрямів, які є у сфері. 

Ми, як ті Шерлоки Голмси, провели власне дослідження про професію SMM-дизайнера. Зараз поділимось з тобою деякими результатами.

Якщо тебе цікавить, скільки заробляє дизайнер, то більшість роботодавців готові платити SMM-дизайнерам від 200-300 доларів за проєкт (можна взяти 3-4 ведення).

А ось вакансії з пошуку:

Тому зараз напрям SMM-дизайну має великий попит від замовників. Щодо вакансій з пошуку роботи графічного дизайнера в Україні, то в середньому фахівець заробляє 21 000 гривень. 

Курси графічного дизайну

У цій сфері потрібно постійно здобувати нові знання та удосконалювати свої навички. Бо тільки тоді зможеш давати ще крутіші результати та збільшувати свій прайс. І навіть після закінчення навчання з графічного дизайну в університеті — фахівці далі прокачують себе та свою експертність.

Щодо навчання, то сьогодні не обов’язково мати вищу освіту, щоб працювати за професією. Зокрема, можна пройти курс, де опануєш основи та ближче познайомишся з діяльністю.

А якщо хочеш не лише опанувати базу, а й SMM-дизайн, то можеш пройти наші курси графічного дизайну від Kukurudza. Там ти сформуєш свій візуальний стиль, навчишся створювати унікальні дизайн-системи, поєднувати шрифти та залучати й продавати за допомогою віжуалу.  

Переваги у роботі графічного дизайнера

У цій сфері плюсів безліч, бо це справжня творча свобода, де зможеш креативити та втілювати найнестандартніші ідеї в проєктах. Також з переваг можемо виділити:

  • різноманітність проєктів;
  • можливість працювати віддалено;
  • змінювати різновиди діяльності;
  • вільний графік;
  • висока заробітна плата.

Недоліки у роботі графічного дизайнера

У всього є друга сторона медалі й ця галузь не виняток. Щодо недоліків, то тут можна часто зловити вигорання, бо є дедлайни, в які треба вкластись. Чи генерувати ідеї, коли вже не генерується. 

Але попри це, графічний дизайн — це ідеальний варіант для творчих людей, які люблять малювати, креативити та створювати щось нове. Бо тут можна працювати віддалено, кайфувати від роботи, вийти на міжнародний ринок та мати високу зарплатню. А це перекриває мінуси.

Кажуть, якщо робота приносить задоволення, то це не робота, а хобі. І тут саме цей випадок, бо творчість може приносити гроші та стабільний заробіток. Перевірили це на собі.

Бажаємо, щоб і твоя робота перетворилась на хобі, а хобі — роботу. А Кукурудза пішла досліджувати нові творчі напрямки. Не прощаємось, а кажемо до зустрічі!

Підпишись на наш Telegram-канал, аби нічого не проґавити.

Чесно-чесно, лише нові статті та корисний контент. Без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Каміла Амескан

Графічна/веб та SMM-дизайнерка в студії Ornament, менторка в Kukurudza

Спочатку база, а потім креатив.

Каміла головна менторка на курсі з SMM-дизайну

Навчить тебе залучати, закохувати та продавати за допомогою віжуалу

Практика та теорія

Опануй Figma для смм дизайну

Підтримка ментора та фідбек

хочу вчитись