#Дизайн

Айдентика

Фірмовий стиль та айдентика: чому важливо мати візуальний образ бренду і з чого він складається

Авторка статті:

Каміла Амескан

Head of Design Kukurudza Agency

16 Серпня 2024

5 хв. читання

Курси за темою:

Уяви, що ти стоїш в продуктовому магазині у відділі з напоями й тобі потрібний «Живчик». Не Sprite чи Fanta, а саме «Живчик». Як ти відрізниш, який зі 100 брендів є «Живчик»? Подумай. Добре подумай. 

Точно? Кажеш, упаковка і логотип? Так! Саме вони.

І така візуальна впізнаваність й допомагає аудиторії та клієнтам розуміти різницю між схожими продуктами, але різними брендами. Тому ти одразу зрозумієш, де iPhone, а де Samsung чи Huawei.

Окей, а з чого ще складається такий візуальний образ бренду і що туди взагалі входить? Куди поспішаєш?! Зараз все розповімо, але не лише про це, а й що таке фірмовий стиль, брендинг та айдентика.

Еее, хіба між ними є різниця?

Яка різниця між айдентикою, фірмовим стилем та брендингом?

Знову квапишся! Так, фірмовий стиль, айдентика та брендинг — це різні частини однієї мозаїки. Вони взаємопов’язані, але це точно не синоніми, бо десь це вужче поняття, яке стосується саме дизайну, а десь ширше й охоплює в загальному маркетинг.

Брендинг  це весь набір характеристик, що визначають твою компанію: від цінностей і місії до емоцій, які ти хочеш викликати у своїх клієнтів. Тобто тут саме створення та керування брендом (сюди також входить айдентика і фірмовий стиль).

Айдентика  це характеристики, завдяки яким твій бренд впізнають (як би виглядав твій бренд, якби був людиною).

Фірмовий стиль — це конкретні візуальні елементи цієї айдентики: лого, кольори, шрифти та інші візуальні компоненти, які створюють унікальний образ бренду (тут вже лише про дизайн).

Що таке фірмовий стиль?

Фірмовий стиль — зовнішній вигляд бренду, який передає його сенси, ідеї та концепцію через дизайн. Це як набір візуальних елементів, які у сукупності й допомагають створити впізнаваний образ і виділити твій бренд серед інших.

З чого складається фірмовий стиль бренду

Логотип

Це маркування твого бренду, коли ти точно знаєш — це він. Але важливо, щоб логотип також підходив ніші та описував сам бренд.

Кольори

Тут формується колірна палітра, яка передає настрій та вайб бренду. Але враховуй психологію кольорів в маркетингу та брендингу, тому що кольори впливають одне на одного, і червоний у цих двох палітрах передає різний вайб.  

Шрифти

Один і той самий текст може сприйматись по-різному, бо багато залежить від шрифту (якщо читабельний не буде, то, як би цікаво це було, текст ніхто не прочитає). Тому враховуй його форму, яка теж передаватиме настрій бренду: із зарубками, рукописний, опуклий чи, навпаки, тонкий. 

Форми

Акцент на фігури із заокругленими краями чи, навпаки, зробити гострий кут? Фігури також передають комунікацію: загладжувати всі краї чи виділятись і звертати увагу.

Графіка

Тут про іконки, патерни, плашки, ілюстрації, емоджі, інфографіку — все, що стосується графічних елементів. 

І так, частина логотипа також може стати цікавою візуальною фішкою. Поглянь, скільки варіантів використання одного елементу.

Кейвіжуали

Тобто зображення, які відображають стиль бренду (це допоможе давати розуміння фотографу або людям, що створюють контент, які знімки мають вийти).

Розміщення у просторі

Тут вказуєш, як розташовувати елементи на сторінці, яке вирівнювання та композиція.

Тобто тут складники, які допомагають нам один раз показати, замість того, щоб 100 разів пояснювати. Тому розробка фірмового стилю охоплює все те, що використовуються у візуальній частині бренду (від візиток до вебсайту). А прописується він у брендбуці чи гайдлайні.

 

Що таке айдентика?

Айдентика бренду — це дещо більше, ніж просто фірмовий стиль (але він також є частиною айдентики). Вона вже не лише містить в собі всі візуальні елементи, а ще й те, як бренд спілкується з підписниками, які цінності має, який настрій випромінює і загалом те, як аудиторія бачить його.

Тому айдентика це не лише про зовнішність, а й характер, манеру говорити, поведінку (уяви, що бренд став людиною). Бо вона допомагає створити повне враження про бренд і зробити його впізнаваним. 

Щоб зрозуміти, що саме входить в айдентику, постав питання «Хто є твій бренд?».

З чого складається айдентика бренду

Вона включає всі елементи фірмового стилю (згадали вище), а ще складовими айдентики є:

Місія, цінності та мета

Описує, що важливо для бренду, які ідеї просуває та основні меседжі.

Як аудиторія бачить сам бренд

Тут про те, ким саме, які асоціації та емоції викликає в аудиторії.

Тон голосу та словник бренду

Як бренд спілкується з аудиторією, його ToV, особливості комунікації (які слова використовує, а які ні, як говорить про себе, вигуки тощо).

Кредо та звукові елементи

Вираз, який асоціюється з брендом, голос, звук, пісня (пам’ятаєш рекламу Kinder Pingui?).

Словесні та візуальні асоціації

Впізнаваний герой (як-от M&M’s, Nesquik) слова, сенси. 

Навіщо потрібна айдентика та фірмовий стиль

Айдентика та фірмовий стиль це не лише про вигляд. Вони допомагають створити сильний образ бренду, що привертає увагу і запам’ятовується (щоб в магазині точно розуміти, що ти купуєш «Живчик», а не Fanta чи Sprite). 

Це як магніт, який притягує клієнтів, допомагає їм запам’ятати твій бренд і викликати до нього довіру. Бо без чіткої айдентики та фірмового стилю, твій бренд може загубитися у натовпі.

Те ж саме правило діє в соціальних мережах — айдентика та фірмовий стиль допомагає бренду створити впізнаваний образ, який точно виділятиме його серед конкурентів та привертатиме увагу аудиторії. 

Бо можна створити ідеальний дизайн, але якщо він не керує увагою підписників — це просто буде естетичний макет, який НЕ допомагає досягати цілей SMM.

В дизайні є також різні напрями (ніші), як-от SMM-дизайн, поліграфія, вебдизайн, а кожен з них має свої підводні камені.

І SMM-дизайн, який відповідає за створення фірмового стилю для соціальних мереж, не виключення, бо тут є такі складники, як оформлення профілю, дописів, stories, аватарки, хайлайтс. А це все вимагає потрібних знань саме у цій ніші.

Тому SMM-дизайн зараз і набуває популярності як окремий напрям, і все більше компаній шукають у свою команду SMM-дизайнера, який знатиме, як виділити бренд серед інших. Бо важливо не лише знати сучасні тренди створення фірмового стилю, а й вміти адаптувати це саме для соціальних мереж. 

Прокачай свої скіли з SMM-дизайну у Figma!

Уяви, твій віжуал зберігають на Pinterest та надсилають як референс! Запитуєш, як це зробити? Легко! Доєднуйся до нашого курсу і нумо підкорювати дизайн-хвилю разом!

Дізнатись більше

Особливість візуального стилю бренду в соцмережах

У соцмережах мало вміти просто створювати гарний дизайн, бо він також має свої особливості. Тому тут елементи фірмового стилю прописуються детальніше (саме адаптований під SMM-дизайн та платформу). І важливо, щоб він був однорідним, чітко передавав образ бренду і його мету в інстаграмі чи на інших майданчик, де він комунікує (імідж, продаж тощо). 

Тому тут формується окрема дизайн-система, де вказуються особливості дизайну саме для соціальних мереж (stories, дописи, хайлайтс, розкладка тощо). Тут також підбирається палітра кольорів, створюються фірмові елементи, вказуються особливості вирівнювання композиції, фішки, інфографіка, шаблони, особливості оформлення кожної одиниці контенту та аналізуються дизайн тренди 2024.

Бо користувач або звертає увагу на твій допис, або гортає далі (а дизайн саме допомагає акцентувати на головному та керувати увагою користувача). 

До речі, якщо хочеш навчитись теж залучати закохувати та продавати завдяки дизайну чи систематизування знання про SMM — заходь на наші курси СММ.

Висновки

Візуальна впізнаваність — це база та фундамент кожного бренду. Бо ще наші предки десь тисячі років тому вже розуміли, як важливо виділятись, тому ставили клеймо на свій продукт.

А фірмовий SMM-дизайн — це не просто тренд, а новий майданчик для дизайнерів та есемемників, бо завдяки диджиталізації все більше брендів потребують впізнаваного стилю для своїх соціальних мереж, який справді допоможе їм залучати аудиторію та досягати бізнес-цілей. 

Тому так важливо створити фірмовий стиль та візуальну айдентику, яка точно відображатиме вайб бренду та пояснюватиме візуально те, що потрібно було б розказувати багатьма словами. 

Ой, вже пора закінчувати, але ще так багато хочу тобі розповісти! Тому домовмося так: не прощаємось, а кажемо, we’ll see!

Підпишись на наш Telegram-канал, аби нічого не проґавити.

Чесно-чесно, лише нові статті та корисний контент. Без води та спаму.

Підписатися

Авторка статті:

Каміла Амескан

Head of Design Kukurudza Agency

Спочатку база, а потім креатив.

Каміла головна менторка на курсі з SMM-дизайну

Навчить тебе залучати, закохувати та продавати за допомогою віжуалу

Практика та теорія

Опануй Figma для смм дизайну

Підтримка ментора та фідбек

хочу вчитись