#Кейси

Як стартувати в SMM-професії? Реальні історії успіху

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

26 Березня 2024

11 хв. читання

Курси за темою:

«Який пройти SMM-курс?», «Як почати працювати SMM-спеціалістом?» — ці питання хвилюють усіх початківців. 

Але якщо без історій про успішний успіх, де спеціалісти в перші ж місяці зароблять від 1000$, як сьогодні опанувати SMM-професію та почати працювати у сфері? Сьогодні SMM-експерти поділяться своїм досвідом.

Каріна Брехова контент-мейкерка в команді фітнес-блогера Уляни Вернер

Хоч і маркетинг захопив моє серце в 15 років, але свій шлях тут я розпочала значно пізніше. Синдром самозванця та постійні сумніви загальмували мій розвиток у сфері. Так я б і далі вагалась, якби не влаштувалась на роботу, де одним із моїх обовʼязків було ведення інстаграму компанії. 

Тоді в моїй голові всі планети стали в ряд, і я нарешті усвідомила, що SMM це моє. Відкинувши всі свої сумніви й страхи, я почала шукати SMM-курси. І ось тоді розпочалась точка Б мого росту.

Я була повним новачком, і тому визначити, який курс гарний, а який — поганий, було складно. Бо мій досвід обмежувався експертними постами в блогах, навчальними відео в ютубі й інтуїтивним веденням робочої сторінки. 

Але тоді, у 2021 році, я побачила в stories, що Кукурудза оголошує про старт свого першого курсу про комплексний контент-маркетинг, й записалась на навчання. І зовсім про це не пожалкувала, тому що після закінчення курсу, зрозуміла, що він коштує кожної своєї копієчки.

Бо на курсі я змогла:

  • Закріпити знання на практичних завданнях, які потім оформила як кейси.
  • Навчатись цікаво та легко. Все було по суті, не було води, як на лекціях в універах. Інформацію розклали на схеми й приклади, тому навіть початківець зміг би освоїти курс на максимум.
  • Отримати сертифікат, коли склала фінальний іспит. Це водночас і лякало, і стимулювало більше хотіти курс. Бо якщо я пройду цей курс і отримаю диплом — точно зможу знайти гарну роботу як SMM-спеціаліст.  

Хоч і всі здобуті знання на навчанні були корисні, але отримана навичка робити аналіз і робочі висновки допомогла мені виділятись серед інших спеціалістів, коли подавалась на роботу.

А ось поради, які я б хотіла знати на початку роботи в SMM:

  1. Порада №1: якщо клієнт знецінює твою роботу — біжи від нього. На ринку є багато адекватних клієнтів, з якими твоя кар’єра розвиватиметься краще. 
  2. Порада №2: не намагайся стати універсальним спеціалістом. Розвивайся в тому напрямку, який більше до душі. Якщо любиш оформляти — обирай дизайн, любиш аналізувати й креативити ідеї — розвивайся як контент-мейкер. Бо коли ти знайдеш свій напрямок та будеш отримувати задоволення від роботи — почнеш рухатись набагато швидше. 
  3. Порада №3: прокачуй тайм-менеджмент (керування часом). Коли працюєш вдома — рамки робочого й особистого часу дуже розмиваються. Тоді ти можеш почати працювати 24/7, а це приведе до вигорання. Тому також вчись відстоювати свої кордони й погоджуй завчасно із клієнтом робочі й не робочі години/дні/дедлайни.
  4. Порада №4: регулярно навчайся. В SMM дуже швидкий рух, і потрібно встигати за всіма оновленнями. Тому постійно прокачуй свої знання: розвивай надивленість, слухай експертів, проходь навчальні курси, читай книги, слідкуй та аналізуй роботу успішних брендів тощо.
  5. Порада №5: не бійся робити помилки. Бо вони є твоїм шляхом до розвитку. Неуспішний тест рубрики, недосягнення поставлених КРІ  — це нормально і трапляється навіть з досвідченими експертами. Але важливо не просто забувати про помилки, а аналізувати причини та вчитися на них, щоб в майбутньому уникнути їхнього повторення.

Дар’я Костецька —  reels-мейкерка в grechka.blog

Я починала свій шлях 6 років тому з фотографії на камеру батька, що залишилася мені у спадок. Шукаючи себе та роботу, у 21 рік я віддала останні кошти на курс від Соні Плакидюк. Спойлер: не пошкодувала. 

Бо там була інформація не тільки про фотографію, а й контент-мейкінг та основи SMM. Тоді всі мої захоплення склались в один пазл, і я почала брати перші проєкти. Але прийшла війна.

Після виїзду з окупації я зневірилася у сфері, але почала проходити інтенсив з естетичної зйомки, сценаріїв та монтажу. І це повернуло до життя. 

Тоді мене й запросили працювати в благодійному фонді «Україна. Обʼєднані в різноманітності». Де я пропрацювала помилки з попередніх відео, урізноманітнила контент і підняла з середніх 4К переглядів відео до середніх 20К.

Але на початку роботи фондом я зрозуміла, що мені недостатньо знань та й багато чого вже забулось. І тут я знайшла Кукурудзу. Там я пройшла навчання з SMM-дизайну. І здобуті знання дуже допомогли мені в формуванні візуальної складової у відео. Створення додаткових елементів, розуміння стилю дизайн-системи, багатошаровість (додавання обʼєму), обкладинки — це все опанувала на навчанні.

Тому я не зупинилась лише на дизайні й пройшла ще курс контент-маркетингу, де вже опанувала навички аналітики та аналізу статистики, що дуже допомогли мені в роботі з клієнтами. 

Олександра Жуляєва — project manager Acer Україна, Predator Gaming, Свій.Док та It’s med ed

Я ще з дитинства цікавилась соцмережами та любила створювати контент. Але саме завдяки обраній спеціальності, я навчалась на медіакомунікації та зв’язках з громадськістю, й опинилась у сфері SMM. Тоді я отримала перший досвід: почала вести сторінку магазину канцелярії, робити контент-план, писати тексти, знімати фото й відео.

Влітку 2022 року я серйозно взялась за свою самоосвіту. Постійно проходила різні курси (здебільшого безплатні). Але я так і не зрозуміла, як всі ці процеси працюють в структурі. Здається, ніби усюди відкрита інформація, сідай та вивчай, але вона настільки хаотична, що мене це ще більше заплутувало. Я не розуміла, чи роблю я правильно, чи ні, як виставляти цілі, як їх досягати. Аналізувати контент? Це для мене було справжнє пекло… А враховуючи те, що на роботу здебільшого беруть спеціалістів з досвідом роботи рік і більше, я думала, що потрапила в замкнуте коло. 

Це був той період, коли я вже просто хотіла опустити руки, бо відчувала, ніби стою на місці. Аж раптом побачила в stories Кукурудзи інформацію про Закритий клуб і вирішила купити підписку на перші три місяці. Чому перші? Бо мені настільки сподобалось, що я продовжувала і продовжувала підписку. 

Весь контент для мене був мегакорисним і, щоб об’єднати у своїй голові всі точкові матеріали/інсайти/шаблони в одну структуру, я вирішила піти на курс з контент-маркетингу. Тоді якраз відкрили передзамовлення, і я одразу придбала його, бо вже знала, як Кукурудза подає інформацію, і це мені подобалось. 

Я не пожалкувала. Бо на курсі структурувала всю інформацію в одне ціле. Я навчилась правильно аналізувати контент, формувати інсайти, гіпотези, які потім можна протестувати. Крім цього, на курсі було багато готових шаблонів, які мені дуже допомагали, бо можна було просто вставити цифри в табличку і так проаналізувати результат.

Можливо, для когось скажу очевидні речі, але коли тільки почала цікавитись сферою, я б справді хотіла почути ці поради:

  1. SMM — це не просто постити фоточки в соцмережах, а щось набагато глибше і цікавіше. Якщо ти дійсно хочеш розібратися та стати спеціалістом, без якісного навчання тут не обійтися. Бо на початку важливо освоїти базу про SMM, а вже потім розвиватись в певному напрямку. 
  2. Світ не стоїть на місці, а соціальні мережі постійно розвиваються і з’являється щось нове. Тож важливо не зупинятись, а продовжувати здобувати нові знання та навички. Тому пробуй, експериментуй та йди вперед. 

Так, моментами може бути складно, але, головне, продовжуй йти до своєї цілі — тоді SMM відкриє для тебе нові можливості.

А якщо ти теж хочеш опанувати базу та структурувати знання — на курсі Комплексний SMM отримаєш пазли, які допоможуть тобі розкласти все на свої місця.

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

Іноді потрібно покрутити ручку радіоприймача, щоб спіймати потрібну хвилю