#Копірайтинг

Як скоротити текст

Як скоротити текст і не зробити його сухим

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

31 Грудня 2023

7 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Давним-давно в Кукурудзяноландії… стоп-стоп, менше слів. 

Сьогодні люди дуже цінують свій час та зайва водичка їм не потрібна. Але як вмістити в одне речення все, що так кортить сказати? Це ми зараз дізнаємось. Лови кукурудзяні палички, бо відділ копірайтингу вже виходить на сцену! 

Що таке крутий текст?

крутий текст

Текст, що розкриває  тему без зайвої інформації. Пам’ятай, що ти пишеш його для людей. Не для себе, щоб показати свою майстерність та професійність. А людською мовою, щоб його зрозуміли й інші. 

До речі, один розумний дядько сказав, що справді хороший матеріал розуміє навіть дитина. Тому щось мудре та складне не завжди має зміст. 

Добре, а як скоротити текст?

Потрібно розуміти, короткий текст ≠ зрозумілий текст. Кожне слово, яке напишеш в реченні, є важливе. Тому ми можемо рерайтити  тільки те, що не має важливого сенсу.  Залишаємо тобі декілька порад для скорочення тексту.

  • Зрозумій, для кого, куди та в якому форматі пишеш. Наприклад, це може бути допис в соцмережі, інтернеті чи есе. Від цього залежатиме обсяг та формат твого матеріалу.

допис для інстаграму ≠ есе

  • Визнач головну ідею. Найкраще працює правило, коли одна ідея = один текст. Не варто в одному матеріалі розказувати про політику, а потім про SMM, кота та свою сім’ю (хоча іноді копірайтери блогу Кукурудза собі таке дозволяють).

одна ідея = один текст

  • Вибери найважливіші тези, речення та аргументи. Так розумітимеш, про що точно має йтись в тексті та до якого висновку спонукатимеш читача.
  • Використовуй прості речення. Береш один підмет та присудок — складаєш їх в речення. Дієприслівникові та дієприслівникові звороти важко читаються. Перевірили на власному досвіді. 

Використовуй прості речення

  • Забирай слова, які не мають змісту. До прикладу, «дуже», «абсолютно», «насправді», «безперечно» тощо. Бо вони оцінюватимуться як водичка.

Забирай слова, які не мають змісту

Тоді як не зробити текст сухим?

Сухість тексту — це про скупість художніх засобів. Потрібно забирати тільки ті тези, які не вплинуть на сприйняття. Тобто, якщо ти пишеш класний емоційний вигук чи цікаве порівняння, яке допомагає читачу уявити — це хороший спосіб оживити речення.

Також рекомендуємо не вживати пасивний стан, бо можемо отримати сухий текст. Навіщо писати «лайкнуто нами», якщо можна «ми лайкнули цей корисний лонгрид від Kukurudza»? До речі, можеш ще поширити між друзями.

Прокачай свої скіли з комплексного smm!

Зрозумієш від А до Я, як працює smm і що це взагалі таке. До речі, тут ми відкриваємо усі залаштунки роботи, тож швидше застрибуй в цей потяг. Ту-туууу!

Детальніше

Що означає водність тексту?

Водний текст — словосполучення, шумові слова та фрази, які не несуть жодного сенсу. Хай він існує лише для курсових робіт. Домовились?

Сервіси для скорочення тексту

Щодо застосунків, які допоможуть переписати текст, то знайшли такі, які доступні в Україні:

  • Smodin — можна переформувати текст та не втратити структуру. А ще перевірити граматику та покращити читабельність.

Smodin

  • Paraphrase — ще один додаток, де можна перефразувати текст іншими словами, але зберегти початкове значення. До слова, він все робить лише за декілька секунд. 

Paraphrase

Як дізнатися відсоток води у тексті?

Тут тобі знову на допомогу прийдуть онлайн інструменти. В ISTIO зможеш перевірити не лише відсоток води, а й семантику матеріалу. Тобто там ще є інші показники, зокрема кількість повторювальних слів. 

Що зручно, перевірку в цьому застосунку можна налаштувати на українську мову, а водні словосполучення будуть виділені окремим шрифтом.

ISTIO

Які норми води у тексті?

Щодо конкретних цифр, то їх немає. Тут головне, щоб сам матеріал був читабельним та зрозумілим. Рекомендуємо перевірити його в додатках і зменшити відсоток до мінімуму (але при цьому не втратити структуру та зміст). Просто уникай стоп-слова та буде тобі щастя.

Які норми води у тексті

А що таке стоп слова?

Це ті слова, які дуже часто використовуються в реченнях. Наприклад, «і», «або», «дуже», «навіть», «чи». Це більше про SEO-оптимізацію дописів, але якщо маєш змогу, то заміни їх на синоніми, щоб лишній раз не повторювати одне і те ж.

Кукурудзяні палички, певно, в тебе вже закінчились. Але ми в час вклались й знання передали! Наша стаття вже помаленьку підбігає до кінця. Зичимо тобі багацько натхнення та вже готуємо наступні цікавинки. До нових та творчих зустрічей! Міцно обійняли.

Тобі теж є що розказати?

стань автором

Авторка статті:

Дар'я Грищенко

Editor-in-chief of Kukurudza website blog

Іноді потрібно покрутити ручку радіоприймача, щоб спіймати потрібну хвилю