#SMM

Як просувати телеграм-канал

Як розкрутити телеграм-канал і нарощувати аудиторію та підписників у 2024-2025

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

13 Вересня 2024

1 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Сьогодні телеграм є найпопулярнішою соцмережею серед українців для спілкування та отримання новин. А це гарна можливість для бізнесів та експертів розкручувати свій бренд. 

Але просувати телеграм канал це як складати пазл. Цікавий контент — лише одна з деталей. Бо без стратегії просування та аналітики навіть найкращий контент може залишитися непоміченим.

Тому тут ми зібрали ті самі інструменти та поради для аналізу, які допомагають нам дієво просувати свої сторінки в Telegram.

З чого почати розкрутку Telegram-каналу безкоштовно

Розкрутити телеграм канал — це як запустити добре налаштований механізм. Перш ніж натиснути на кнопку старт та придбати одразу рекламу, потрібно провести підготовку, щоб вона спрацювала.

Перший крок — аналіз конкурентів. Подивися, як працюють інші канали у твоїй ніші. Цей аналіз допоможе зрозуміти, що можна запозичити в них, а який досвід точно краще не брати.

Аналіз Telegram-каналів конкурентів

Вивчати конкурентів —  це як досліджувати ринок перед запуском продукту. Розбери їх контент, віжуал, частоту публікацій, метрики. Що приваблює аудиторію? Що її дратує? Це як підказки для тебе. І якщо ти вчитимешся на чужих помилках — це допоможе уникнути власних та зекономити кошти.

Телеграм-аналітика: 3 метрики, які треба знати

Метрики — це орієнтир, який показує, де ти (або конкуренти) зараз є.

Щоб відстежувати прогрес роботи, важливо знати три ключові метрики:

  • Підписники в телеграм;
  • Середня кількість переглядів допису;
  • Коефіцієнт залучення.

На ці метрики ми звертаємо увагу не лише в конкурентів, але й у себе. 

До речі, ось тобі лайфгак: можна легко відстежувати статистику не тільки свого каналу, але й конкурентів. Збирати дані вручну більше не потрібно — існують платформи, які роблять це автоматично. Там ти побачиш кількість підписок і відписок, середню кількість переглядів постів, коефіцієнт залучення, згадування й багато іншого.

На ринку є різні сервіси, але ми знайшли нашу, рідненьку, українську платформу для аналітики, якою й користуємось — Telemetrio. Чому? Бо вона має не тільки зрозумілий інтерфейс, а ще й пропонує більше каналів і повідомлень для аналізу, ніж, скажімо, TGStat або Telemetr. Одним словом, з нею простіше і зручніше працювати.

Показуємо на прикладі, як аналізувати в Telemetrio 3 ключові метрики, які згадали вище (обов’язково фіксуй метрики в Excel або інших таблицях, щоб порівнювати показники).

  1. У пошуковій стрічці напиши назву каналу (свого чи конкурентів) та перейди на нього.Далі буде статистика.
  2. У віконечку підписники телеграм бачитимеш в аналізі каналу те, чого не пропонує сама платформа: поділ чоловічої на жіночої аудиторії на відсотки. Також зможеш бачити кількість відписок та підписок (можна обрати різний діапазон дат: 24 години, 48 тощо).
  3. Тут вказується середня кількість переглядів допису (обчислюється від всієї кількості дописів).
  4. Коефіцієнт залучення (ER) вже аналізує співвідношення середньої кількості переглядів допису до кількості підписників (хороший показник ER 15-50%, але багато ще залежить від ніші, розміру та віку каналу, бо якщо йому 5 років, кількість переглядів попередніх дописів може бути менша, аніж зараз).

Якщо аналізуєш свою сторінку, то ці дані треба вимірювати в однаковий проміжок часу, щоб бачити пророблений результат (раз в тиждень, раз на місяць). 

Структуруй SMM в одну систему!

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — все працює в комплексі. На курсі отримаєш пазли, які допоможуть розставити все на свої місця.

Дізнатись більше

Корисні фішки, які забустять твій канал або безплатні методи для просування

Щоб сторінка не загубилась серед інших, треба постійно залучати нових підписників. Але як просувати телеграм канал? Ми це робимо завдяки рекламі, піару та іншим інструментам. Про них зараз розкажемо детальніше.

1. Анонсуй пости з Telegram у соцмережах

Не бійся переводити підписників з одної соцмережі в іншу (до прикладу, з Instagram в Telegram). Кожен новий пост — це можливість нагадати про себе на інших платформах і залучити нових підписників. Можеш залишати лід-магніт у своєму телеграм-каналі чи використати особливість самої соцмережі й розгорнутіше пояснювати те, що розказуєш в інстаграмі. 

2. Взаємний піар у Telegram

Взаємний піар — це як обмін візитками на заході. Домовся з іншими каналами, щоб вони порекомендували тебе, а ти — їх. Це співпраця, яка дозволяє обом сторонам залучити нових підписників. Але обирати треба на взаємовигідних умовах, тому орієнтуйся на середні охоплення (їх можеш глянути в телеметріо).

3. Анонсуй канал у розсилці та в підписі

Іноді найпростіші методи є найефективнішими. Розміщуй посилання на твій канал у підписі електронної пошти, на сайті або у розсилці. Це допоможе підтримувати постійний контакт з потенційними підписниками та підвищити їхню залученість.

4. Додавай до публікації інтерактиви та реакції

Так, тут не так про нову аудиторію, як про залучення. Додай інтерактиви до своїх постів — голосування, тести, опитування. Це допоможе підвищити рівень взаємодії та створити спільноту навколо твого каналу.

Також включи реакції, щоб аудиторія могла за декілька секунд провзаємодіяти з дописом.

Наприклад, можеш це використовувати для залучення: запитати про думку та дати 2-3 емоджі для реакції.

Платні методи просування Telegram-каналів

Тут є 2 різновиди платної реклами: коли ти налаштовуєш її в самому рекламному кабінеті в Telegram або самотужки пишеш власникам каналів та замовляєш рекламу у них.

Якщо говорити про офіційний рекламний кабінет Telegram, ситуація важча. Бо його створити можуть всі, але є маленьке але — треба дати аванс 2 мільйони євро. 

Але чекай, без паніки! Можна звернутись до агенції, яка вже створила рекламний кабінет в Telegram, і не витрачати 2 мільйони на рекламу. До слова, Kukurudza теж може налаштувала рекламу в телеграм для тебе.

З першим же варіантом, коли ти самотужки замовляєш, важливо проаналізувати показники каналу, на якому хочеш замовити рекламу. Бо тобі потрібно розуміти, який приріст може бути, яке середнє охоплення допису, чи реально аудиторія активна, а не накручена (тобто живі підписники телеграм) та чи релевантна ціна за розміщення. 

Як спрогнозувати ефективність реклами

Наприклад, ти хочеш прорекламувати свій новинний канал на іншому новинному каналі. Покажемо, як проаналізувати якість реклами через сервіс Telemetrio.

1 крок

Шукаєш потрібний канал у пошуку.

Або якщо не знаєш, де рекламуватися, можеш шукати за категоріями.

Для цього зайди в головний каталог і обери свою нішу.

Додай через фільтри додаткові характеристики.

І далі обирай з переліку кандидатів.

2 крок

Коли перейдеш на канал звертай увагу на його динаміку та залучення. Як ми вже говорили, ідеально, якщо це показник від 10-15%.

3 крок

Переходимо у вкладку — Ефективність реклами.
Тут важливо оцінити показники. 

Ідеально, якщо: 

  • Канал не випускає більше 3-х реклам на день
  • Він не перекриває рекламу іншим контентом 20-30 хвилин

Далі вже все залежить від специфіки каналу та твоїх цілей. Але якщо ми беремо саме нішу новинних пабліків, то класно, якщо:

  • Прогнозована кількість підписників — від 1000
  • Середня кількість переглядів реклами буде вище 20К

4 крок

Знайди на каналі рекламні дописи й проаналізуй їх.

Для цього перейди у вкладку дописів.

Спочатку обери через фільтр тільки рекламні дописи і проаналізуй їх на адекватність. Які ніші рекламують, який стиль реклами. Чи є твої особисті стопери?

5 крок

Далі обери один з дописів і досліди, яка в нього динаміка переглядів.

Класно, якщо:

  • Ти не бачиш різких стрибків графіку переглядів, що позначені блакитним кольором. Це значить, що канал не накручує перегляди, тільки органіка.
  • Є стрибки графіку жовтого кольору. Це значить, що рекламні дописи репостять в інші канали і більша кількість людей його бачать. Але це не обов’язковий параметр.

Так пророби з усіма кандидатами на рекламу.

Висновки команди Kukurudza

Кожен бренд у свій час приходить до розуміння, що треба масштабуватись. А мультиканальність для цього є найкращим рішенням, бо можна створювати ком’юніті на різних платформах і так збільшувати свою аудиторію та дохід. 

А просування Telegram-каналу 2024-2025 року — це поєднання творчості, стратегічного мислення та технічних знань. Використовуй всі доступні інструменти, і нехай твій канал стає потужним джерелом корисної інформації для твоєї аудиторії.

P.s. За цим посиланням знайдеш повний доступ до сервісу Telemetrio на 7 днів, щоб насолодитися його функціями без обмежень. 

Тобі теж є що розказати?

стань автором

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

Ви ніколи не навчитеся чомусь, тільки слухаючи самих себе.

Наталя — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Розкаже все про сторітелінг та навчить збільшувати охоплення в соцмережах у декілька разів

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс