#SMM

Хто такий сммник та як ним стати

Хто такий SMM-менеджер, як ним стати та з чого почати

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

23 Вересня 2024

2 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Заходиш на сторінку улюбленого бренду і думаєш: «Ну, як вони це роблять?». Цікаві сторітели, життєва жиза, продуманий дизайн та комунікація. Наче бренд — не просто компанія, а реальна людина, яка має власний стиль.

А це все справа рук SMM-менеджера — людини, яка робить бренд живим і впізнаваним.

Тож сьогодні розберемо кілька мітів про цю професію:

А заодно розповімо, хто насправді такий SMM-менеджер, які його обов’язки та як почати працювати у цій сфері з нуля. 

Хто такий SMM менеджер

SMM-менеджер — це спеціаліст, який відповідає за обличчя бренду в соцмережах. Так-так, це саме та людина, яка й говорить мовою бренду, знає, що цікавить та хвилює аудиторію, та вміє залучати її за допомогою контенту.

Фактично, SMM менеджер — посередник, який будує відносини між брендом і аудиторією. Його іноді навіть в очі ніхто з підписників не бачив, але саме він контролює впізнаваність бренду в різних соцмережах.

Обов’язки й функції SMM менеджера

Ооо, одразу розвінчуємо перший міт. 

Ну, добре, меми іноді теж, але це навіть не 1% їхніх обов’язків. То що робить SMM менеджер?

  • Створює та корегує SMM-стратегію. Тобто покроковий план ведення соцмереж. Там фіксується точка до та ставляться цілі й будуються плани на майбутнє просування (залишаємо тобі підказку, як створити стратегію).
  • Створює контент-план. Він охоплює усі соціальні мережі (Instagram, TikTok, Telegram, Twitter) та плейсменти (stories, дописи, reels).
  • Реалізовує контент-план. Есемемник може самотужки це робити або в команді з іншими спеціалістами (SMM-дизайнерами, копірайтерами, таргетологами). Але в такому випадку він має вміти давати технічні завдання.
  • Пише тексти. Але не просто писати речення, а за допомогою слів передавати тон голосу бренду. 
  • Створює дизайн для соцмереж. Тут важливо вміти передавати фірмовий стиль бренду, щоб дизайн був однорідний: від віжуалів у стрічці до stories. Існує навіть дизайн-система для соцмереж — це як набір правил та шаблонів, які допомагають тримати все в єдиному стилі, навіть коли над проєктом працює кілька людей.
  • Монтує відео. Вміння працювати в редакторі важливе, бо потрібно буде монтувати як відео та reels, так і stories.
  • Працює з чат-ботами та допомагає бізнесу збільшувати продажі. Вміння налаштовувати чат-боти — велика перевага серед конкурентів, бо не всі справді вміють це робити. А чат-бот може спростити роботу менеджера, комунікувати з аудиторією та бути з нею 24/7. 
  • Аналізує результати. Веде звітність в Excel або інших таблицях, де вимірює результати: аналіз добірок stories, дописів, reels, охоплення сторінки тощо (на основі цього корегує роботу, бо бачить, що подобається аудиторії, а що — ні).
  • Відповідає за просування. Тут не лише про таргет та рекламу, а й співпраця з блогерами та використання як платних, так безплатних методів просування. 
  • Спілкується з аудиторією. Бо ведення — не лише контент, а й взаємодія з аудиторією: відповіді на коментарі, реакція на відгуки тощо.

Навички менеджера з СММ

Ой, це ж не так і просто. Але кажуть, що SMM менеджер має просто розбиратись в соцмережах! А це вже другий міт.

Бо сучасний SMM — це не про вміння гортати стрічку в Instagram чи TikTok. Тут треба мати купу різних навичок і бути універсальним.

То які навички потрібні SMM-менеджеру?

  • Аналітичне мислення. Без цифр та графіків нікуди. SMM — це не просто публікація дописів, а вміння досягати цілей завдяки контенту. Тому тут потрібна справжня детективна робота, щоб зрозуміти, що подобається аудиторії, а що — ні. Але тут не лише про те, щоб заповнити табличку в Excel та порахувати % залучення, а справді розуміти значення цих цифр та завдяки цьому планувати, куди рухатись далі. 
  • Копірайтинг та сторітел. Уяви, ти й сценарист, і режисер, і редактор в одній особі. Але тут не лише про грамотність тексту, бо в SMM потрібно писати так, щоб твої дописи, відео, сторітели зачіпали з першої ж секунди. Тому тут саме про сенси, які ти й запаковуєш в слова. 
  • Монтаж відео. Але тут не обов’язково вміти працювати в професійних редакторах на комп’ютері, бо достатньо й телефону, щоб змонтувати якісне відео чи stories.
  • Дизайн та оформлення. Хочеш вміти керувати увагою аудиторії на макеті? Вчи основи графічного дизайну. SMM-дизайн — це не лише красиві картинки. А й те, як правильно подати контент, щоб він зачепив увагу аудиторії й вона догортала добірку до кінця.
  • Комунікабельність. Ти маєш вміти знаходити спільну мову з різними людьми, бо тут потрібно не лише спілкуватися з аудиторією, а й клієнтами та колегами.
  • Гнучкість та швидкість. У світі соцмереж тренди змінюються зі швидкістю світла. І те, що вчора було в тренді, сьогодні вже нікому не цікаво. Тому SMM-менеджер має бути на крок попереду, швидко пристосовуватись і видумувати нові рішення буквально на льоту.

Структуруй весь SMM в одну систему

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — все працює в комплексі. На курсі ти опануєш теорію, відпрацюєш знання на практиці та навчишся робити SMM, який збільшує охоплення та дає результат.

Хочу на курс

Як стати SMM менеджером

Ой, ти все ще хочеш бути SMM-менеджером? Тоді розберімося, як це зробити.

Навчання SMM

Для початку — освіта. І ні, це не про університети й дипломи. Головне — практичні навички, які ти здобуваєш у процесі роботи. Тому розвінчуємо третій міт.

Щоб стати справжнім профі, треба не просто вчити теорію, а й мати реальний досвід і кейси. Так, теорія важлива і базу з маркетингу знати треба всім — адже не варто вигадувати велосипед, якщо він вже є. Але її потрібно закріплювати практикою. Тому у тебе є два шляхи:

а) Самоосвіта. Багато матеріалів, книг, лекцій сьогодні доступні безплатно. До прикладу, можеш переглянути наші статті про SMM в блозі. Кажуть, якщо прочитаєш всі — прокачаєш свої навички до рівня Middle (можеш перевірити).

Б) Професійне навчання. Якщо хочеш вивчати всі інструменти в структурі — курси СММ тобі в допомогу. 

І тут у гру вступає Kukurudza Osvita — не просто освітній портал, а та сама школа із вайбом кінця травня та улюблених уроків. 

У чому перевага структурованого навчання SMM? Ми відфільтрували всю зайву інформацію і залишили те, що реально працює. А тобі лишається лише взяти це в роботу.

У нас є як курс про комплексний SMM, де ми розклали всі SMM-інструменти на полички, так і з нахилом в ніші: reels та stories-мейкінг, SMM-дизайн тощо. Тому якщо хочеш заощадити час і створити нові кейси ще під час навчання — курси СММ тобі в допомогу.

Окей, з навчанням розібрались. Але що далі? Як шукати роботу?

Етап пошуку роботи SMM менеджера

Тут ми знаємо, хто може дати пораду. Знайомся, Kukurudza Agency — та сама агенція, яка працювала з відомими українськими брендами, як Englishdom, Weleda, byMe, База, Acer Ukraine та іншими.

То що потрібно робити, аби тебе взяли на роботу?

Зараз є багато есемемників, але справжніх експертів в ніші — одиниці. Бо більшість з них є спеціалістами рівня Junior, тому те, що в SMM конкуренція величезна — ще один міт.

Бо якщо ти вмітимеш давати результат завдяки веденню соцмереж, клієнти самі будуть знаходити тебе та хотіти з тобою співпрацювати. Але щоб це робити, ти маєш розуміти, як використовувати всі SMM-інструменти в комплексі.

Поради від роботодавців

  • Опануй базу про SMM. А саме всі ядро навички: особливості соцмереж, плейсментів, SMM-дизайн, копірайтинг, таргетинг, прогріви, просування, просунута аналітика. Ти маєш розуміти базу, бо тільки так зможеш ефективно використовувати всі інструменти разом.
  • Запакуй кейси в портфоліо. Це основа, за якої відбирають кандидатів. Спробуй взяти проєкт (безплатно або за символічну плату), щоб набратися досвіду і створити кейси. 

Але пам’ятай, що кейси показують не процес роботи, а результат. А саме портфоліо має розкривати такі питання:

  • Створи резюме. Не просто для пташки, а розкрий там свої сильні сторони, досвід роботи, мотивацію, результати.
  • Мотивація. Іноді роботодавці готові надати перевагу кандидату з меншим досвідом, але в якого є величезне бажання розвиватися у цій сфері.
  • Співпраця та командна гра. Вміння працювати в команді — золоте правило. У SMM важливо бути частиною команди, а не самостійним гравцем. Розвивай свої комунікаційні навички й вміння працювати разом з іншими.

До слова, ми також провели інтерв’ю з есемемниками, де вони поділились своїм реальним досвідом та порадами, які б хотіли знати на початку свого шляху. Заглядай на наш кейс: як стартувати в СММ.

Висновки

Сьогодні робота SMM — це не лише про заповнену шапку профілю, аватарку та естетичний віжуал, як це було 2019 року. А набагато більше.

Це про впізнаваність бренду, продажі та цілі, які й досягаються за допомогою ведення соцмереж. Де всі інструменти працюють в структурі й на результат — а це і є СММ майбутнього. Коли ти не женешся окремо за reels, високими охопленнями чи гайповими темами, а проводиш глибоку аналітику контенту, вмієш працювати з болями ЦА та використовуєш сучасні можливості штучного інтелекту.

Обери, ким хочеш бути?

Кажеш,  есемемником з майбутнього? А для цього потрібно буде розуміти та вміти багато всього. Але коли ти почнеш складати всі інструменти разом, побачиш, що це ті пазли, яких тобі й не вистачало, щоб зліпити цілу картину. 

А саме це і є нашим секретом успішного просування брендів в соцмережах. Тож давай разом робити якісний SMM та формувати свідомий digital-ринок.

До зустрічі!

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

Ви ніколи не навчитеся чомусь, тільки слухаючи самих себе.

Наталя — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Розкаже все про сторітелінг та навчить збільшувати охоплення в соцмережах у декілька разів

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс