#SMM

Алгоритми Instagram

Як працюють алгоритми Instagram у 2024: як їх розуміти та впливати

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

16 Липня 2024

2 хв. читання

Тебе може зацікавити:

Встати! Суд йде. В соціальних мережах діють свої закони та правила. Хтось каже, обов’язково треба вийти із застосунку після публікації допису, щоб він залетів в рекомендації, інші ставлять 120 хештегів із надією, що вони подіють. А ми зібрали всі інструменти, які є в Instgaram, та розповімо, як насправді працюють їхні алгоритми

Сьогодні серед присяжних

Stories — ті, що пропадають через 24 години

Дописи в стрічці — старожили в Instagram.

Reels — дуууже популярні, можуть набрати навіть мільйони переглядів!

Розділ «Цікаве» — тут є все, але так не ясно, як воно туди потрапило.

О, суддя вже тут, трішки запізнився, з ким не буває. Все, розпочнімо наш судовий процес!

Алгоритми соціальних мереж — що це означає?

Алгоритми соціальних мереж — це такі собі сортувальники, які вирішують чи буде контент цікавий користувачеві, чи ні. Тобто вони аналізують, як аудиторія, яка перша побачила публікацію, взаємодіє та цікавиться нею.

АЛЕ лайки в очах Instagram — не дуже висока взаємодія. Бо колись це і мало значення, але зараз для платформи важливо, щоб середній час користувача був більший. Тому він цінує саме якість, а вимірює це тим, що такий контент має високу глибину перегляду, багато коментарів, збережень та поширень.

Також автори нових акаунтів зараз мають більші переваги. Мережа підтримує їх, тому вони мають більшу можливість потрапити в рекомендації.  

Щоб контент привернув увагу аудиторії, тема має бути для неї актуальна та цікава. Але алгоритм теж розумний дядько — в кожної людини стрічка відрізняється, бо вона формується на основі її вподобань.

Тому в когось в стрічці футболісти, в когось суперестетичний old money, а в когось милі коти та собачки. 

Алгоритми Instagram

2024 року алгоритми в Instagram змінились, і тепер соцмережа надає пріоритет унікальному контенту та новим обліковим записам. Ось основні зміни:

  • Можливість просувати сторінку новачкам. Тепер нові блоги, автори матимуть більшу змогу попадати в рекомендації, бо змінилось ранжування контенту. 
  • Видалення агрегаторів контенту. Якщо користувачі будуть повторно публікувати чужий контент в себе на сторінці, то вони не попадатимуть в стрічку рекомендацій.
  • Мітка оригінального контенту. Instagram надає перевагу унікальному контенту, тому в стрічку рекомендацій пускатиме саме його (і якщо алгоритми знайдуть, що контент опублікований повторно на іншому обліковому записі, то додадуть мітку на оригінал). 

Ключові правила

Що цікаво — кожен інструмент (згадай наших присяжних) має свої особливості та алгоритми. АЛЕ можна виділити три ключові правила, які спільні для кожного з наших присяжних. Ось на що варто звертати увагу, коли публікуєш контент. 

Інтереси користувачів

Зацікавлення — ґрунт, база, фундамент, основа. Соцмережа дотошно аналізує контент, яким цікавиться користувач (взаємодіє з ним, дочитує до кінця) й на основі цього показує людині ще більше схожого контенту. Тому, перед тим, як складати контент-план, детально ознайомся з інтересами аудиторії, її почуттям гумору, болями, щоб розуміти теми, які можна висвітлити в блозі. 

Актуальність контенту

Сама соцмережа каже, що для неї важливо, щоб контент був актуальний. Тому інфоприводи так і вірусяться, бо людям це відгукується, резонує й вони вловлюють сенс. А ось тітоньку сюрпрайз-сюрпрайз у великі рекомендації Instagram вже не пустить. То вже пройдений етап — все, зараз його муза вже інша.

Взаємодія з аудиторією

Що більше взаємодія, то крутіше, бо тоді тобі відкриваються вони — двері у великі рекомендації. Тому тестуй всі формати, які б стимулювали аудиторію взаємодіяти з контентом. Можеш ставити питання, запаковувати максимальну жизу, щоб аудиторії це відгукувалось, й вони хотіли пересилати публікацію своїм друзям. Бо якщо ти не попросиш реакції — мало хто її залишить за власним бажанням.

А тепер перейдімо до особливостей алгоритмів кожного плейсменту. На початку ми згадали наших присяжних: сторіс, дописи, reels, стрічка  «Цікаве». А зараз розглянемо, як вони працюють.

Структуруй SMM в одну систему!

Де стратегія, контент-план, таргет, SMM-дизайн, reels — все працює в комплексі. На курсі отримаєш пазли, які допоможуть розставити все на свої місця.

Дізнатись більше

Як працює стрічка (Feed)

Там з’являються пости як твоїх друзів, так інший контент і реклама. Особливість в тому, що він відібраний не випадково. Алгоритми аналізують кожну публікацію, щоб підсумувати, чи корисна вона для користувачів. 

Так аналізується взаємодія та твоя активність із блогом користувача. Тобто якщо ти часто заходиш на сторінку, коментуєш, переглядаєш — з більшою ймовірністю ти побачиш його контент у своїй стрічці.

Тому так важливо, щоб блог був не просто акаунтом, а справжнім ком’юніті, де аудиторія відчуває себе частиною твого бренду. Тут треба використовувати кожен плейсмент, тому важливо переводити користувача зі stories в direct чи зі stories на допис — тоді користувач довше взаємодіятиме з акаунтом, а алгоритми бачитимуть, що його цікавить блог. 

Як працюють сторіс (Stories)

Instagram stories зазвичай бачать саме підписники. Тут працюють схожі алгоритми як в стрічці Feed. Тому важливо також зацікавити аудиторію. Бо якщо користувач на тебе підписаний, але не переглядає твій контент чи відкриває, але не додивляється до кінця, — твій акаунт у його стрічці сторіс буде одним з останніх. 

Тому сторіс — це про взаємодію саме з теплою аудиторією. І коли придумуєш тему, важливо орієнтуватись саме на це. Тут немає стрічки рекомендацій, важливе лише зацікавлення підписника самим блогом.

Як працюють рілз (Reels)

Цікавий факт: Instagram мав не одну спробу ввести відеоконтент (IGTV, просто відео), але тільки рілз вдалось тут закріпитись надовго та полюбитись аудиторії. 

Алгоритми тут схожі до інших плейсментів, але є відмінність. Стрічка в reels формується на основі відео, які тебе зацікавили раніше. Але алгоритмам байдуже чи маєш підписку на акаунт автора, чи ні. Вони з TikTok зведені брати, але самі цього не знають. 

На що звертай увагу:

Як працює розділ «Цікаве»

У цьому розділі вінегрет. Соцмережа тут розміщує контент, який вважає, що буде актуальний для тебе. Також, якщо говорити про рекомендації, то це дійство відбувається саме тут. 

Цікавий факт: зараз розділ має оновлений вигляд і тепер можна обрати, чи бачити персоналізовану стрічку (лише за твоїми вподобаннями) чи різний тип контенту. Але поки функція доступна не всім.

Якщо хочеш, щоб твій допис чи рілз попали в рекомендації на широку аудиторію, знову враховуй взаємодію, популярність та зацікавлення (скільки разів ми це повторили?). Бо тут про цікавий контент саме для певної аудиторії.

Як впливати на це?

Та що ж таке! Знову повторюємо, пам’ятай правило трьох: актуальність, взаємодія та зацікавлення. Подружишся з ними — відкриєш двері до великих охоплень.

А якщо хочеш навчитись створювати контент, який буде подобатись твоїй аудиторії — велкам на наші смм курси. Там навчишся досягати цілей бізнесу за допомогою ведення соцмереж. 

Рішення суду: цікавий та креативний контент — головний секрет рекомендацій. І це стосується як Instagram reels, так stories та дописів. Тому фокусуйся саме на якості.

А наше судове засідання підбігає до кінця! Ми бажаємо тобі натхнення, креативу та щоб контент залітав на мільйони.

Все, біжимо розбирати новий позов. Обіймаємо!

Авторка статті:

Наталя Онашко

Head of Media & PR Kukurudza

Ви ніколи не навчитеся чомусь, тільки слухаючи самих себе.

Наталя — одна із менторок на курсі з комплексного SMM

Розкаже все про сторітелінг та навчить збільшувати охоплення в соцмережах у декілька разів

Практика та теорія

Від 0 до PRO просто про складне

Live-етери з експертами та нетворкінг-чат

Більше про курс